ßßß Cookit - przepis na Dresdner Handbrot - chlebek nadziewany szynką i serem

Dresdner Handbrot - chlebek nadziewany szynką i serem

nazwa

Wykonanie

Ten chlebek to cud, odkrycie okołobożonarodzeniowe...
Co roku bywam w Dreźnie na Jarmarkach Bożonarodzeniowych. Jest ich tam naprawdę sporo, a każdy ma coś innego do zaoferowania. Oczywiście mnie najbardziej interesuje kulinarna strona tychże. Na każdym z nich jest coś wartego wypróbowania, ale żołądek mam tylko jeden i często po prostu odmawiam sobie kolejnych pyszności z braku miejsca.
I tak, kilka lat temu, naprawdę późnym wieczorem, trafiłem na jeden z jarmarków z totalnie pełnym brzuchem. Moje oczy ujrzały jednak nieźle długą kolejkę wygłodniałych "jarmarkowiczów" czekających przed maleńkim okienkiem. Przyznam, ze niewiele zrozumiałem z nazwy nad okienkiem, ale taka liczba chętnych do łakomstwa nie może się mylić ;-)
To właśnie taki chlebek/bułkę nazywany Dresdner Handbrot lub też Rahmklecks tam serwowano. To jedna z jego wersji, czyli rodzaj chlebka, bagietki nadzianej serem, szynką i pieczarkami. Jest ona dzielona na cześci i tak sprzedawana. Druga wersja przypomina raczej minibułeczki, ale nadzienie pozostaje podobne. Obie wersje pieczone są w kamiennych piecach opalanych drewnem, a podawane z kleksem śmietany (stad jedna z nazw) lub lekko rozrzedzonym twarożkiem, zawsze z dodatkiem szczypiorku lub innych ziół.
Kompletnie nie żałuję, że właściwie zmusiłem się wówczas do konsumpcji tego pieczywa. Stało się to kolejnym powodem do odwiedzania Drezna. Ale wrodzona ciekawość kazała mi spróbować własnych sił w wypieku. Oczywiście piecem odpowiednim nie dysponuję, ale muszę stwierdzić, ze efekt przerósł moje oczekiwania. Jeden z powodów odwiedzania festynu odpadł, ale jeszcze ich tyle zostało, że nuda w grudniu mi nie grozi :-D
To pierwsza z wersji, ta bardziej chlebkowa. Wkrótce zrobię również tą bułeczkową :-)
Składniki:
500 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
300 ml ciepłej wody
150 g sera zółtego
100 g szynki konserwowej
10 pieczarek
2 łyżki masła
szczypta soli
do podania: gęsta śmietana (lub twaróg) z posiekanym szczypiorkiem
Z mąki, soli, drożdży i wody wyrobić elastyczne i jednolite ciasto. Pozostawić, pod przykryciem, do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach, szynkę pokroić w paski, pieczarki obrać i pokroić w grubsze plasterki.
Na maśle podsmażyć pieczarki na dużym ogniu, aby odparować wilgoć. Nie przyprawiać ich podczas smażenia!
Nagrzać piekarnik do temperatury 240 stopni.
Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na pół. Rozwałkować połowę na długość blachy i szerokość około 12 cm i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku zrobić wałkiem wgłębienie (wzdłuż) i w nim ułożyć farsz - pieczarki, ser, szynkę. Drugą połowę identycznie rozwałkować i nakryć połówkę z farszem. Złączyć boki formując bagietkę.
Tępą częścią noża, zrobić w poprzek wgłębienia, aby powstało sześć prostokątnych bułeczek, z których każdą należy naciąć w poprzek. Wysmarować chlebek osoloną wodą, oprószyć go mąką i włożyć do pieca, a temperaturę obniżyć do 220 stopni. Piec 20-25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika pokroić go na 6 części i podawać z kleksem śmietany lub twarożku.
Smacznego :-)
Jeśli ten wypiek przypadł Ci do gustu to zerknij również na
Stromboli
A jeśli chcecie spróbować innego, domowego pieczywa to zapraszam na:
Angielskie muffiny odrobinę inaczej
Chleb żytni na zakwasie
Indyjski chlebek Naan
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Szybki chleb bez drożdży - Soda bread
Chrupiący, pachnący chleb z serami i oliwkami
Domową CIABATTA
Chleb ziemniaczany - Kartoffelbrot
Bułeczki z cebulą i parmezanem
Hiszpańskie chlebki - pan de horno
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/06/chlebek-niezle-nadziany-prosto-z.html