Wykonanie
Ten chlebek to cud, odkrycie okołobożonarodzeniowe...Co roku bywam w Dreźnie na Jarmarkach Bożonarodzeniowych. Jest ich tam naprawdę sporo, a każdy ma coś innego do zaoferowania. Oczywiście mnie najbardziej interesuje kulinarna strona tychże. Na każdym z nich jest coś wartego wypróbowania, ale żołądek mam tylko jeden i często po prostu odmawiam sobie kolejnych pyszności z braku miejsca.I tak, kilka lat temu, naprawdę późnym wieczorem, trafiłem na jeden z jarmarków z totalnie pełnym brzuchem. Moje oczy ujrzały jednak nieźle długą kolejkę wygłodniałych "jarmarkowiczów" czekających przed maleńkim okienkiem. Przyznam, ze niewiele zrozumiałem z nazwy nad okienkiem, ale taka liczba chętnych do łakomstwa nie może się mylić ;-)To właśnie taki chlebek/bułkę nazywany Dresdner Handbrot lub też Rahmklecks tam serwowano. To jedna z jego wersji, czyli rodzaj
chlebka,
bagietki nadzianej
serem,
szynką i
pieczarkami. Jest ona dzielona na cześci i tak sprzedawana. Druga wersja przypomina raczej minibułeczki, ale nadzienie pozostaje podobne. Obie wersje pieczone są w kamiennych piecach opalanych drewnem, a podawane z kleksem
śmietany (stad jedna z nazw) lub lekko rozrzedzonym
twarożkiem, zawsze z dodatkiem
szczypiorku lub innych
ziół.Kompletnie nie żałuję, że właściwie zmusiłem się wówczas do konsumpcji tego
pieczywa. Stało się to kolejnym powodem do odwiedzania Drezna. Ale wrodzona ciekawość kazała mi spróbować własnych sił w wypieku. Oczywiście piecem odpowiednim nie dysponuję, ale muszę stwierdzić, ze efekt przerósł moje oczekiwania. Jeden z powodów odwiedzania festynu odpadł, ale jeszcze ich tyle zostało, że nuda w grudniu mi nie grozi :-DTo pierwsza z wersji, ta bardziej chlebkowa. Wkrótce zrobię również tą bułeczkową :-)
Składniki:500 g
mąki pszennej25 g świeżych
drożdży300 ml ciepłej
wody150 g
sera zółtego100 g
szynki konserwowej10
pieczarek2 łyżki
masłaszczypta
solido podania: gęsta
śmietana (lub
twaróg) z posiekanym
szczypiorkiemZ
mąki,
soli,
drożdży i
wody wyrobić elastyczne i jednolite ciasto. Pozostawić, pod przykryciem, do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach,
szynkę pokroić w paski,
pieczarki obrać i pokroić w grubsze plasterki.Na
maśle podsmażyć
pieczarki na dużym ogniu, aby odparować wilgoć. Nie przyprawiać ich podczas smażenia!Nagrzać piekarnik do temperatury 240 stopni.Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na pół. Rozwałkować połowę na długość blachy i szerokość około 12 cm i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku zrobić wałkiem wgłębienie (wzdłuż) i w nim ułożyć farsz -
pieczarki,
ser,
szynkę. Drugą połowę identycznie rozwałkować i nakryć połówkę z farszem. Złączyć boki formując
bagietkę.Tępą częścią noża, zrobić w poprzek wgłębienia, aby powstało sześć prostokątnych bułeczek, z których każdą należy naciąć w poprzek. Wysmarować chlebek osoloną
wodą, oprószyć go
mąką i włożyć do pieca, a temperaturę obniżyć do 220 stopni. Piec 20-25 minut.Po wyjęciu z piekarnika pokroić go na 6 części i podawać z kleksem
śmietany lub
twarożku.Smacznego :-)Jeśli ten wypiek przypadł Ci do gustu to zerknij również naStromboli
A jeśli chcecie spróbować innego, domowego
pieczywa to zapraszam na:Angielskie muffiny odrobinę inaczej
Chleb żytni na zakwasieIndyjski chlebek Naan
Chleb pszenno-żytni na zakwasieSzybki
chleb bez
drożdży -
Soda breadChrupiący, pachnący
chleb z
serami i
oliwkamiDomową CIABATTA
Chleb ziemniaczany - KartoffelbrotBułeczki z
cebulą i
parmezanemHiszpańskie
chlebki - pan de horno