Wykonanie
Pewnie niektórzy z Was robią właśnie weekendową listę zakupów, więc może skusicie się na taką rybkę?? Soczysty, pachnący
imbirem kawałek
dorsza, przyrządzony w piecu. Zdrowe, smaczne, delikatne lecz sycące danie...
Składniki (2 porcje):kilka kawałków różowego
imbiru z zalewy + łyżka zalewy2 ząbki
czosnku2 łyżki ciemnego
sosu sojowegoskórka z połówki małej
pomarańczysok z jednej
pomarańczykawałek czerwonej
papryczki chilli2 filety z ulubionej, mięsistej
ryby (u mnie
polędwica z
dorsza, może być
łosoś,
sandacz)
sól, świeżo zmielony
czarny pieprz - do smaku
Imbir pokroić w słupki,
czosnek w cienkie plasterki, papryczkę w cienkie półplasterki. W miseczce wymieszać
imbir, zalewę, papryczkę,
czosnek, sok i startą skórkę
pomarańczy,
sos sojowy i
pieprz. W tak przygotowanej marynacie obtoczyć kawałki
ryby i odstawić miseczkę z filetami na 30 minut do lodówki.W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciągnąć
rybę z marynaty oczyszczając nożem z kawałków warzyw, które mogą się przypalić podczas pieczenia.
Rybę ułożyć na papierze do pieczenia, jeśli filety są ze skórą to skórą do dołu (można lekko naciąć po skosie skórę). Oprószyć
pieprzem i piec w piekarniku ok. 12-15 minut (cienkim filetom może wystarczyć 10 minut).Gdy
ryba jest w piecu przygotować sos. Podgrzać marynatę na teflonowej patelni, aż sos się zredukuje i lekko skarmelizuje. Trwa to na średnim ogniu ok. 4 minuty.Po wyjęciu z pieca ułożyć
rybę na talerzach i okrasić ją lekko przygotowanym sosem. Sos na bazie
sosu sojowego jest słonawy, więc oprószyć
solą już podczas jedzenia jeśli to konieczne. Podawać z
makaronem,
ryżem lub młodymi ziemniaczkami.Smacznego :-)