ßßß
Składniki (2 porcje):kilka kawałków różowego imbiru z zalewy + łyżka zalewy2 ząbki czosnku2 łyżki ciemnego sosu sojowegoskórka z połówki małej pomarańczysok z jednej pomarańczykawałek czerwonej papryczki chilli2 filety z ulubionej, mięsistej ryby (u mnie polędwica z dorsza, może być łosoś, sandacz)sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smakuImbir pokroić w słupki, czosnek w cienkie plasterki, papryczkę w cienkie półplasterki. W miseczce wymieszać imbir, zalewę, papryczkę, czosnek, sok i startą skórkę pomarańczy, sos sojowy i pieprz. W tak przygotowanej marynacie obtoczyć kawałki ryby i odstawić miseczkę z filetami na 30 minut do lodówki.W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciągnąć rybę z marynaty oczyszczając nożem z kawałków warzyw, które mogą się przypalić podczas pieczenia. Rybę ułożyć na papierze do pieczenia, jeśli filety są ze skórą to skórą do dołu (można lekko naciąć po skosie skórę). Oprószyć pieprzem i piec w piekarniku ok. 12-15 minut (cienkim filetom może wystarczyć 10 minut).Gdy ryba jest w piecu przygotować sos. Podgrzać marynatę na teflonowej patelni, aż sos się zredukuje i lekko skarmelizuje. Trwa to na średnim ogniu ok. 4 minuty.Po wyjęciu z pieca ułożyć rybę na talerzach i okrasić ją lekko przygotowanym sosem. Sos na bazie sosu sojowego jest słonawy, więc oprószyć solą już podczas jedzenia jeśli to konieczne. Podawać z makaronem, ryżem lub młodymi ziemniaczkami.Smacznego :-)