ßßß
Składniki (4 porcje):300 g makaronu łazankowego (z pszenicy durum)200 g boczku wędzonego600 g liści białej kapusty pokrojonych w kwadraty2 cebule4 łyżki cukru2 łyżki smalcuszklanka bulionu mięsnegosól, pieprz - do smakuwędzona papryka do posypaniaUgotować makaron al dente. Odcedzić i przelać zimną wodą.Na smalcu podsmażyć przez 4 minuty boczek pokrojony w kostkę. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę, posypać cukrem i smażyć ciągle mieszając, aż cukier się lekko skameralizuje. Dodać kapustę pokrojoną w kwadraty przypominające makaron łazankowy, zamieszać i smażyć na średnim ogniu 2 minuty. Zalać bulionem i dusić, aż kapusta zmięknie. Zeszłorocznej kapuście zajmie to pewnie około 30 minut, młodej kapuście znacznie mniej.Gdy kapusta będzie gotowa, dodać do niej ugotowany makaron, wymieszać i chwilkę dusić, aby smaki zostały przez niego wchłonięte. Nałożyć na talerze i posypać wędzoną papryką.Smacznego :-)