Wykonanie
Pyszne, słodkie i niezwykle aromatyczne łazanki z
białą kapustą i skameralizowanymi
boczkiem i
cebulą. Najsmaczniejsze wczesnym latem z
młodą kapustą, ale doskonale komponują się również z zeszłoroczną.Propozycja z książki Das neue Sacher Kochbuch.

Składniki (4 porcje):300 g
makaronu łazankowego (z pszenicy durum)200 g
boczku wędzonego600 g liści
białej kapusty pokrojonych w kwadraty2
cebule4 łyżki
cukru2 łyżki
smalcuszklanka
bulionu mięsnegosól,
pieprz - do smakuwędzona
papryka do posypaniaUgotować
makaron al dente. Odcedzić i przelać zimną
wodą.Na
smalcu podsmażyć przez 4 minuty
boczek pokrojony w kostkę. Dodać
cebulę pokrojoną w kostkę, posypać
cukrem i smażyć ciągle mieszając, aż
cukier się lekko skameralizuje. Dodać
kapustę pokrojoną w kwadraty przypominające
makaron łazankowy, zamieszać i smażyć na średnim ogniu 2 minuty. Zalać
bulionem i dusić, aż
kapusta zmięknie. Zeszłorocznej
kapuście zajmie to pewnie około 30 minut,
młodej kapuście znacznie mniej.Gdy
kapusta będzie gotowa, dodać do niej ugotowany
makaron, wymieszać i chwilkę dusić, aby smaki zostały przez niego wchłonięte. Nałożyć na talerze i posypać wędzoną
papryką.Smacznego :-)