ßßß Cookit - przepis na Słodkie skarmelizowane łazanki à la Sacher

Słodkie skarmelizowane łazanki à la Sacher

nazwa

Wykonanie

Pyszne, słodkie i niezwykle aromatyczne łazanki z białą kapustą i skameralizowanymi boczkiem i cebulą. Najsmaczniejsze wczesnym latem z młodą kapustą, ale doskonale komponują się również z zeszłoroczną.
Propozycja z książki Das neue Sacher Kochbuch.
Składniki (4 porcje):
300 g makaronu łazankowego (z pszenicy durum)
200 g boczku wędzonego
600 g liści białej kapusty pokrojonych w kwadraty
2 cebule
4 łyżki cukru
2 łyżki smalcu
szklanka bulionu mięsnego
sól, pieprz - do smaku
wędzona papryka do posypania
Ugotować makaron al dente. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Na smalcu podsmażyć przez 4 minuty boczek pokrojony w kostkę. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę, posypać cukrem i smażyć ciągle mieszając, aż cukier się lekko skameralizuje. Dodać kapustę pokrojoną w kwadraty przypominające makaron łazankowy, zamieszać i smażyć na średnim ogniu 2 minuty. Zalać bulionem i dusić, aż kapusta zmięknie. Zeszłorocznej kapuście zajmie to pewnie około 30 minut, młodej kapuście znacznie mniej.
Gdy kapusta będzie gotowa, dodać do niej ugotowany makaron, wymieszać i chwilkę dusić, aby smaki zostały przez niego wchłonięte. Nałożyć na talerze i posypać wędzoną papryką.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/03/slodkie-skarmelizowane-lazanki-la.html