Wykonanie
Ostatnio trochę Was zaniedbuję, ale niestety wiosna to nie tylko czas nowalijek, dłuższe i cieplejsze dni. To również czas kiedy mam sporo nieblogowej pracy i okres, w którym domowe sprzęty odmawiają posłuszeństwa ;-)Rok temu również na pewnie czas Was opuściłem, bo z komputerem poróżniła nas różnica zdań, w tym roku elektronika również dała mi popalić i stąd przez pewien czas musiałem się pomęczyć nad komputerem. Co nie znaczy, że nie gotowałem i moimi postami postaram się nadrobić stracony czas.Zapraszam na
sałatkę, bo tych ostatnio przygotowuję najwięcej. Nie wyobrażam sobie dnia w pracy bez pysznej i sycącej sałatki, a tym razem proponuję
sałatkę z
buraczków i
cykorii. Jej lekka goryczka złamana
słodyczą ugotowanego
buraka, a do tego orientalny smak
kminu. Pysznie :-D

Składniki (2 porcje):2 średnie ugotowane
buraczki2 małe główki
cykorii10 g
orzechów włoskichszczypta ziaren
kminu rzymskiego1/2
jabłka1/4 małej
czerwonej cebulimała garść posiekanej
natki pietruszki100 g
jogurtu naturalnegosok i otarta skórka z 1/2
cytryny1,5 łyżeczki
miodu
Podprażyć na gorącej suchej patelni
orzechy oraz ziarna
kminu. Odstawić do wystygnięcia.Przeciąć
cykorię wzdłuż na 6 części, przełożyć do miski. Jeśli
cykoria jest długa można ja przeciąć na pół lub porozdzielać listki. Podzielić
jabłko na pół, oczyścić z gniazda z nasionami i pociąć w cienkie plasterki. Obrać
cebulę i również pokroić w cienkie plasterki.Dodać
owoc i
cebulę wraz z
natką pietruszki do miski z
cykorią. Delikatnie wymieszać razem z
orzechami i
kminkiem. Przygotować dressing: wymieszać dokładnie
jogurt, sok i
skórkę z cytryny oraz
miód.
Pora na
buraki. Każdy pokroić w półplasterki i delikatnie rozłożyć na
sałatce. Całość polać dressingiem.Smacznego :-)