ßßß
Składniki (2 porcje):2 średnie ugotowane buraczki2 małe główki cykorii10 g orzechów włoskichszczypta ziaren kminu rzymskiego1/2 jabłka1/4 małej czerwonej cebulimała garść posiekanej natki pietruszki100 g jogurtu naturalnegosok i otarta skórka z 1/2 cytryny1,5 łyżeczki miodu
Podprażyć na gorącej suchej patelni orzechy oraz ziarna kminu. Odstawić do wystygnięcia.Przeciąć cykorię wzdłuż na 6 części, przełożyć do miski. Jeśli cykoria jest długa można ja przeciąć na pół lub porozdzielać listki. Podzielić jabłko na pół, oczyścić z gniazda z nasionami i pociąć w cienkie plasterki. Obrać cebulę i również pokroić w cienkie plasterki.Dodać owoc i cebulę wraz z natką pietruszki do miski z cykorią. Delikatnie wymieszać razem z orzechami i kminkiem. Przygotować dressing: wymieszać dokładnie jogurt, sok i skórkę z cytryny oraz miód.Pora na buraki. Każdy pokroić w półplasterki i delikatnie rozłożyć na sałatce. Całość polać dressingiem.Smacznego :-)