Wykonanie

Składniki (2 porcje):6 plasterków
sera bundz (gr. ok 1-1,5 cm)2 garści ulubionej
sałaty lub mix-u
sałat12
oliwek, czarnych8
pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartkigarść
orzechów włoskich, podprażonych na suchej patelnigarść
kiełków słonecznikagarść
suszonej żurawinymąka,
jajko,
bułka tarta - do panierowania
sól, świeżo zmielony
czarny pieprz - do smaku
olej roślinny - do smażeniadressing: 4 łyżki
oliwy z oliwek, szczypta
soli, szczypta
cukru, szczypta
pieprzu, garść świeżej
żurawiny,
sok z cytryny1. Przygotować dressing. Posiekać świeżą
żurawinę i umieścić ją w miseczce. Dodać
oliwę,
cukier,
sól,
pieprz i wszystko wymieszać. Doprawić do smaku z
sokiem z cytryny (jeśli
żurawina będzie mocno kwaśna - zbędne).2. Na talerzach ułożyć po połowie
sałaty,
oliwek,
pomidorków i
kiełków. Posypać
orzechami włoskimi i
suszoną żurawiną. Skropić dressingiem.3. Przygotować smażony
ser. Plastry
sera doprawić
pieprzem, a następnie panierować w
mące, roztrzepanym
jajku i
bułce tartej. Smażyć krótko z obu stron na gorącym tłuszczu. Po usmażeniu ułożyć na sałacie i natychmiast podawać.Smacznego :-)