ßßß
Składniki (2 porcje):6 plasterków sera bundz (gr. ok 1-1,5 cm)2 garści ulubionej sałaty lub mix-u sałat12 oliwek, czarnych8 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartkigarść orzechów włoskich, podprażonych na suchej patelnigarść kiełków słonecznikagarść suszonej żurawinymąka, jajko, bułka tarta - do panierowaniasól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smakuolej roślinny - do smażeniadressing: 4 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli, szczypta cukru, szczypta pieprzu, garść świeżej żurawiny, sok z cytryny1. Przygotować dressing. Posiekać świeżą żurawinę i umieścić ją w miseczce. Dodać oliwę, cukier, sól, pieprz i wszystko wymieszać. Doprawić do smaku z sokiem z cytryny (jeśli żurawina będzie mocno kwaśna - zbędne).2. Na talerzach ułożyć po połowie sałaty, oliwek, pomidorków i kiełków. Posypać orzechami włoskimi i suszoną żurawiną. Skropić dressingiem.3. Przygotować smażony ser. Plastry sera doprawić pieprzem, a następnie panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć krótko z obu stron na gorącym tłuszczu. Po usmażeniu ułożyć na sałacie i natychmiast podawać.Smacznego :-)