Wykonanie
Filet z kurczaka to rodzaj
mięsa, który jest naprawdę przez sporą część społeczeństwa lubiany. Obserwując podczas zakupów co trafia do koszy czy na taśmę kasową widzę, że
drób króluje na stołach. Nie wiem czy tylko walory smakowe i dietetyczne są tego powodem, nie sądzę. Niebagatelne znaczenie ma też pewnie cena, no i krótki czas przygotowania. Przygotowując elementy
kurczaka mamy obiad gotowy w ok. 30 minut, a to ma niebagatelne znaczenie po dniu ciężkiej pracy czy nauki.Sporo moich znajomych, mimo że jedzą filety, nie przepada za nimi. Wolą udka czy skrzydełka. Pierś jest za sucha wg nich. Rzeczywiście dość łatwo ją przesuszyć podczas obróbki, ale myślę, że przygotowanie jej wg tej receptury pozwoli się Wam cieszyć wilgotnym, soczystym kawałkiem
kurczaka.

Składniki (2 porcje):2
filety z piersi kurczaka1 ząbek
czosnku1/2
marchewki50 g
pieczarek, brązowych (lub innych
grzybów)1 mały
pomidor1/2 łyżki posiekanych listków
rozmarynusól, świeżo zmielony
czarny pieprz - do smakuRozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Piersi nakryć folią spożywczą i rozbić za pomocą tłuczka na grubość 0,5cm. Użycie folii lub woreczka zapobiegnie uszkodzeniom
mięsa i zapewni mniej sprzątania.
Marchewkę i
pieczarki obrać, posiekać.
Pomidor sparzyć, pozbawić skórki i pestek, pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa razem z
czosnkiem i
rozmarynem włożyć do miksera, przyprawić
solą i
pieprzem. Miksować, aż otrzyma się rozdrobnioną masę. Nadzienie może wydawać się trochę rzadkie, ale dzięki temu
pierś kurczaka zachowa wilgotność podczas pieczenia.Rozprowadzić gotową masę równomiernie po jednej stronie każdej z piersi. Zawinąć pierś w rulonik, tak by zakryć nadzienie i spiąć wykałaczkami. Z papieru do pieczenia wyciąć dwa kwadraty i ostrożnie zawinąć w każdy z nich po jednej piersi, robiąc coś na kształt
cukierka. Ułożyć pakiety na blaszce i piec w środkowej części piekarnika przez 20-25 minut.Po wyciągnięciu, ostrożnie rozwinąć rolady z papieru i usunąć wykałaczki. Dać odpocząć
mięsu przez 3 minuty, a następnie przed podaniem pokroić w grube plastry.Inspiracja: Dieta Italiana -
Gino D`Acampo

Dobre rady:do roladki smakuje wybornie
sałatka z tego co macie akurat pod ręką. U mnie na talerz trafił mix
sałat,
pomidorki koktajlowe,
zielone oliwki,
kiełki słonecznika i
czerwona cebula. To wszystko zostało delikatnie skropione sosem z
octu balsamicznego.jeśli chcecie coś konkretniejszego to pasować będą również pieczone ziemniaczki lub biała
kasza gryczana z odrobiną
oliwy z oliweknadzienie można oczywiście dowolnie modyfikować.
Suszone pomidorki, pieczona
papryka,
szynka parmeńska,
rukola,
szpinak,
parmezan - to wszystko w różnych kombinacjach pozwoli Wam otrzymać całkiem inne dania.