ßßß
Składniki (2 porcje):2 filety z piersi kurczaka1 ząbek czosnku1/2 marchewki50 g pieczarek, brązowych (lub innych grzybów)1 mały pomidor1/2 łyżki posiekanych listków rozmarynusól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smakuRozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Piersi nakryć folią spożywczą i rozbić za pomocą tłuczka na grubość 0,5cm. Użycie folii lub woreczka zapobiegnie uszkodzeniom mięsa i zapewni mniej sprzątania.Marchewkę i pieczarki obrać, posiekać. Pomidor sparzyć, pozbawić skórki i pestek, pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa razem z czosnkiem i rozmarynem włożyć do miksera, przyprawić solą i pieprzem. Miksować, aż otrzyma się rozdrobnioną masę. Nadzienie może wydawać się trochę rzadkie, ale dzięki temu pierś kurczaka zachowa wilgotność podczas pieczenia.Rozprowadzić gotową masę równomiernie po jednej stronie każdej z piersi. Zawinąć pierś w rulonik, tak by zakryć nadzienie i spiąć wykałaczkami. Z papieru do pieczenia wyciąć dwa kwadraty i ostrożnie zawinąć w każdy z nich po jednej piersi, robiąc coś na kształt cukierka. Ułożyć pakiety na blaszce i piec w środkowej części piekarnika przez 20-25 minut.Po wyciągnięciu, ostrożnie rozwinąć rolady z papieru i usunąć wykałaczki. Dać odpocząć mięsu przez 3 minuty, a następnie przed podaniem pokroić w grube plastry.Inspiracja: Dieta Italiana - Gino D`Acampo
Dobre rady:do roladki smakuje wybornie sałatka z tego co macie akurat pod ręką. U mnie na talerz trafił mix sałat, pomidorki koktajlowe, zielone oliwki, kiełki słonecznika i czerwona cebula. To wszystko zostało delikatnie skropione sosem z octu balsamicznego.jeśli chcecie coś konkretniejszego to pasować będą również pieczone ziemniaczki lub biała kasza gryczana z odrobiną oliwy z oliweknadzienie można oczywiście dowolnie modyfikować. Suszone pomidorki, pieczona papryka, szynka parmeńska, rukola, szpinak, parmezan - to wszystko w różnych kombinacjach pozwoli Wam otrzymać całkiem inne dania.