ßßß Cookit - przepis na Kremowa marchewka - Sárgarépa-főzelék

Kremowa marchewka - Sárgarépa-főzelék

nazwa

Wykonanie

Kolejne danie kuchni węgierskiej czas zaprezentować. Aby nie było monotonnie nie będzie to nic czerwonego, nic z papryką, nic na smalcu. Będzie za to bardzo podobne do naszej duszonej marchewki (tylko bez groszku, który u nas często w takim daniu się znajduje).
Sárgarépa-főzelék to w wolnym tłumaczeniu gulasz z marchewki. Duszona na masełku młoda marchewka w sosie z zagęszczonego mleka, natka pietruszki i gotowe. Szybkie w przygotowaniu, doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Ja zjadłem z młodymi ziemniaczkami. Pycha :-)
Składniki:
1kg młodej marchwi
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 łyżka cukru
1 szklanka mleka
garść posiekanej natki pietruszki
sól, biały pieprz - do smaku
Marchewki obrać i pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki - w zależności od jej grubości.
W rondlu rozpuścić masło i poddusić w nim na średnim ogniu marchewkę przez około 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem, dodać pietruszkę (zostawić odrobinę do przybrania), wymieszać i dodać pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem kolejne 10 minut lub do czasu, aż marchewka będzie miękka.
Odkryć rondel, obsypać marchewkę mąką i dokładnie wymieszać, dodać mleko i zagotować, aż sos zgęstnieje. Jeśli będzie za gęsty dodać odrobinę mleka, jeśli za rzadki - odparować.
Podawać posypane pozostałą natką pietruszki.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2013/08/kremowa-marchewka-gulasz-z-marchewki.html