Wykonanie
Kolejne danie kuchni węgierskiej czas zaprezentować. Aby nie było monotonnie nie będzie to nic czerwonego, nic z
papryką, nic na
smalcu. Będzie za to bardzo podobne do naszej duszonej
marchewki (tylko bez
groszku, który u nas często w takim daniu się znajduje).Sárgarépa-főzelék to w wolnym tłumaczeniu gulasz z
marchewki. Duszona na masełku
młoda marchewka w sosie z
zagęszczonego mleka,
natka pietruszki i gotowe. Szybkie w przygotowaniu, doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Ja zjadłem z młodymi ziemniaczkami. Pycha :-)

Składniki:1kg
młodej marchwi2 łyżki
masła2 łyżki
mąki1 łyżka
cukru1 szklanka
mlekagarść posiekanej
natki pietruszkisól,
biały pieprz - do smaku
Marchewki obrać i pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki - w zależności od jej grubości.W rondlu rozpuścić
masło i poddusić w nim na średnim ogniu
marchewkę przez około 10 minut. Doprawić
solą,
pieprzem i
cukrem, dodać
pietruszkę (zostawić odrobinę do przybrania), wymieszać i dodać pół szklanki
wody. Dusić pod przykryciem kolejne 10 minut lub do czasu, aż
marchewka będzie miękka.Odkryć rondel, obsypać
marchewkę mąką i dokładnie wymieszać, dodać
mleko i zagotować, aż sos zgęstnieje. Jeśli będzie za gęsty dodać odrobinę
mleka, jeśli za rzadki - odparować.Podawać posypane pozostałą
natką pietruszki.Smacznego :-)