ßßß
Składniki:1kg młodej marchwi2 łyżki masła2 łyżki mąki1 łyżka cukru1 szklanka mlekagarść posiekanej natki pietruszkisól, biały pieprz - do smaku
Marchewki obrać i pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki - w zależności od jej grubości.W rondlu rozpuścić masło i poddusić w nim na średnim ogniu marchewkę przez około 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem, dodać pietruszkę (zostawić odrobinę do przybrania), wymieszać i dodać pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem kolejne 10 minut lub do czasu, aż marchewka będzie miękka.Odkryć rondel, obsypać marchewkę mąką i dokładnie wymieszać, dodać mleko i zagotować, aż sos zgęstnieje. Jeśli będzie za gęsty dodać odrobinę mleka, jeśli za rzadki - odparować.Podawać posypane pozostałą natką pietruszki.Smacznego :-)