ßßß Cookit - przepis na Kartoffelsalat po raz pierwszy, czyli sałatka ziemniaczana

Kartoffelsalat po raz pierwszy, czyli sałatka ziemniaczana

nazwa

Wykonanie

Niedawno pisałem o miłości Berlińczyków do ziemniaków pod wszelkimi postaciami. Sympatia ta objawia się od śniadania i nie tylko wśród nich, ale także reszty Niemców. Popularne Kartoffelsalat są obecne w kuchni chyba każdego landu - w całej masie wersji. Ja tez uwielbiam sałatki ziemniaczane. Z reguły jem je na śniadanie, przyrządzone wieczorem dnia poprzedniego - pięknie chłoną smaki dressingów. Są także doskonałym dodatkiem do tłustych potraw mięsnych, wiec na obiadową przystawkę tez się nadają...
Składniki (2 porcje):
600 g ziemniaków sałatkowych
1 mała cebula
100 g szynki szwarcwaldzkiej (lub innej długo dojrzewającej)
1 duży ogórek konserwowy
100 ml bulionu mięsnego
2 łyżki białego octu winnego
1 łyżka oleju
sól, pieprz - do smaku
1 łyżeczka cukru
łyżeczka kminku
Ziemniaki myjemy i gotujemy "w mundurkach" w osolonej wodzie przez 20-25 minut. Gdy są juz dostatecznie miękkie odcedzamy, pozwalamy odparować i ostygnąć. Następnie obieramy, kroimy w plasterki i półplasterki (w zależności od ich rozmiaru) i wrzucamy do miski. Ogórek kroimy w drobną kostkę i również dodajemy do ziemniaków.
Cebulę obieramy, drobno siekamy, sparzamy wrzątkiem na sitku i dodajemy do pokrojonych ziemniaków.
Bulion, ocet, olej, sól, pieprz, kminek, cukier zagotowujemy i gorącym płynem zalewamy warzywa w misce. Może się wydawać, że płynu jest za dużo, ale to się okaże dopiero po kilku godzinach. Jeśli ziemniaki były suche wchłoną cały płyn. Jeśli natomiast były wilgotne, przed podaniem, zlejmy nadmiar płynu (w sumie Niemcy jedzą sałatki przypominające często zupkę, więc zlewanie nadmiaru dressingu to moja skromna propozycja). Smacznego :-)
Proponuję również drugą wersję ziemniaczanej sałatki - Kartoffelsalat z jajkiem i ogórkiem .
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/02/kartoffelsalat-po-raz-pierwszy.html