ßßß
Składniki (2 porcje):600 g ziemniaków sałatkowych1 mała cebula100 g szynki szwarcwaldzkiej (lub innej długo dojrzewającej)1 duży ogórek konserwowy100 ml bulionu mięsnego2 łyżki białego octu winnego1 łyżka olejusól, pieprz - do smaku1 łyżeczka cukrułyżeczka kminkuZiemniaki myjemy i gotujemy "w mundurkach" w osolonej wodzie przez 20-25 minut. Gdy są juz dostatecznie miękkie odcedzamy, pozwalamy odparować i ostygnąć. Następnie obieramy, kroimy w plasterki i półplasterki (w zależności od ich rozmiaru) i wrzucamy do miski. Ogórek kroimy w drobną kostkę i również dodajemy do ziemniaków.Cebulę obieramy, drobno siekamy, sparzamy wrzątkiem na sitku i dodajemy do pokrojonych ziemniaków.Bulion, ocet, olej, sól, pieprz, kminek, cukier zagotowujemy i gorącym płynem zalewamy warzywa w misce. Może się wydawać, że płynu jest za dużo, ale to się okaże dopiero po kilku godzinach. Jeśli ziemniaki były suche wchłoną cały płyn. Jeśli natomiast były wilgotne, przed podaniem, zlejmy nadmiar płynu (w sumie Niemcy jedzą sałatki przypominające często zupkę, więc zlewanie nadmiaru dressingu to moja skromna propozycja). Smacznego :-)Proponuję również drugą wersję ziemniaczanej sałatki - Kartoffelsalat z jajkiem i ogórkiem .