ßßß
Składniki (ok. 10 szt):200 g mięsa wieprzowego, mielonego200 g mięsa cielęcego, mielonego100 g boczku wędzonego, mielonego1 mała cebula1 ząbek czosnku1 małe jajko1 łyżeczka musztardy3 łyżki bułki tartejskórka otarta z ½ cytrynymąka – do panierowaniasól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smakumasło sklarowane (lub olej roślinny) – do smażenia
1. Wymieszać zmielone mięso, zmielony boczek, drobno posiekaną cebulę i czosnek, jajko, bułkę tartą, musztardę i skórkę z cytryny. Doprawić masę solą i pieprzem.2. Na patelni rozgrzać masło. Z masy mięsnej uformować kulki, obtoczyć je w mące i delikatnie spłaszczyć. Kotleciki smażyć z obu stron na średnim ogniu, aż będą złotobrązowe. Średniej wielkości kotlety potrzebuj ok. 4-5 minut z każdej strony.3. Podawać na ciepło z sałatką ziemniaczaną . Kotleciki smakują doskonale również na zimno z domową bułeczką lub chlebem .Smacznego :-)