ßßß Cookit - przepis na Kotlety mielone po szwabsku - Fleischküchle auf schwäbische art

Kotlety mielone po szwabsku - Fleischküchle auf schwäbische art

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam kotleciki mielone. Najlepsze w nich jest to, że nie przygotowuję ich tylko na jeden obiad i mogę je zjeść później na zimno w pysznej domowej bułeczce lub zamrozić na dzień bliżej nieokreślony. Chwilę temu miałem okazje przedstawić Wam recepturę na kotlety pożarskie, czyli kotlety drobiowe lub drobiowo-cielęce. Dziś zatem czas na przepis dla tych, którzy wolą konkretniejsze mięsko. Kotlety te pochodzą z Niemiec, a konkretnie ze Szwabii. Są przygotowane z mieszanego mięsa mielonego, co daje zdecydowanie bogatszy smak, a dodatek surowego, wędzonego boczku jeszcze go wzmacnia.
Składniki (ok. 10 szt):
200 g mięsa wieprzowego, mielonego
200 g mięsa cielęcego, mielonego
100 g boczku wędzonego, mielonego
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 małe jajko
1 łyżeczka musztardy
3 łyżki bułki tartej
skórka otarta z ½ cytryny
mąka – do panierowania
sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
masło sklarowane (lub olej roślinny) – do smażenia
1. Wymieszać zmielone mięso, zmielony boczek, drobno posiekaną cebulę i czosnek, jajko, bułkę tartą, musztardę i skórkę z cytryny. Doprawić masę solą i pieprzem.
2. Na patelni rozgrzać masło. Z masy mięsnej uformować kulki, obtoczyć je w mące i delikatnie spłaszczyć. Kotleciki smażyć z obu stron na średnim ogniu, aż będą złotobrązowe. Średniej wielkości kotlety potrzebuj ok. 4-5 minut z każdej strony.
3. Podawać na ciepło z sałatką ziemniaczaną . Kotleciki smakują doskonale również na zimno z domową bułeczką lub chlebem .
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2014/12/kotlety-mielone-po-szwabsku.html