Wykonanie
Uwielbiam kotleciki mielone. Najlepsze w nich jest to, że nie przygotowuję ich tylko na jeden obiad i
mogę je zjeść później na zimno w pysznej domowej bułeczce lub zamrozić na dzień bliżej nieokreślony. Chwilę temu miałem okazje przedstawić Wam recepturę na kotlety pożarskie, czyli kotlety drobiowe lub drobiowo-cielęce. Dziś zatem czas na przepis dla tych, którzy wolą konkretniejsze
mięsko. Kotlety te pochodzą z Niemiec, a konkretnie ze Szwabii. Są przygotowane z mieszanego
mięsa mielonego, co
daje zdecydowanie bogatszy smak, a dodatek surowego,
wędzonego boczku jeszcze go wzmacnia.

Składniki (ok. 10 szt):200 g
mięsa wieprzowego, mielonego200 g
mięsa cielęcego, mielonego100 g
boczku wędzonego, mielonego1 mała
cebula1 ząbek
czosnku1 małe
jajko1 łyżeczka
musztardy3 łyżki
bułki tartejskórka otarta z ½
cytrynymąka – do panierowania
sól, świeżo zmielony
czarny pieprz – do smaku
masło sklarowane (lub
olej roślinny) – do smażenia

1. Wymieszać zmielone
mięso, zmielony
boczek, drobno posiekaną
cebulę i
czosnek,
jajko,
bułkę tartą,
musztardę i
skórkę z cytryny. Doprawić masę
solą i
pieprzem.2. Na patelni rozgrzać
masło. Z masy
mięsnej uformować kulki, obtoczyć je w
mące i delikatnie spłaszczyć. Kotleciki smażyć z obu stron na średnim ogniu, aż będą złotobrązowe. Średniej wielkości kotlety potrzebuj ok. 4-5 minut z każdej strony.3. Podawać na ciepło z
sałatką ziemniaczaną . Kotleciki smakują doskonale również na zimno z domową bułeczką lub
chlebem .Smacznego :-)