ßßß Cookit - przepis na Chleb z ziołami, pomidorami i parmezanem

Chleb z ziołami, pomidorami i parmezanem

nazwa

Wykonanie

Dziś przepis, który już pewnie zauważony został przez Was na innych blogach. No, ale jak coś jest pyszne to powinno być powielane ;-)
Zapraszam na pachnący, odrywany chleb ze świeżymi ziołami, czosnkiem, suszonymi pomidorami i parmezanem. Rewelacyjny na świeżo jako dodatek do zup, gęstych sosów (ja jadłem z gulaszem), ale smakował mi również następnego dnia, gdy zrobiłem z niego śniadaniowego tosta. Ważne jest, aby użyć świeżych ziół i dobrego masła, to one decydują o tym niezwykłym smaku. Ja dałem bazylię, pietruszkę i rukolę - akurat tym dysponowałem, ale smak można zmieniać przez zmianę ziół. Za każdym razem chleb może być zupełnie inny, ale nadal będzie smakował wspaniale.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
25 g świeżych drożdży (lub 1 op. drożdży instant - 7 g)
4 łyżki masła
250 ml mleka
2 małe jajka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki posiekanych ziół (u mnie bazylia, rukola i pietruszka)
6 dużych suszonych pomidorów
4 duże ząbki czosnku
1/2 szklanki tartego parmezanu
60 g stopionego masła
Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłym mleku, odstawić na 10 minut. Mąkę wymieszać z solą, dodać mleko z drożdżami, jajka i stopione, ostudzone masło (4 łyżki). Wyrobić elastyczne, jednorodne ciasto (przez ok.10 minut) po czym przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.
Keksówkę wysmarować masłem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować w kwadrat 40x40 cm. Rozwałkowany placek wysmarować masłem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posypać ziołami, pomidorkami pokrojonymi w paski i parmezanem (zostawić trochę do posypania wierzchu).
Następnie placek pokroić w 10 cm pasy, które należy ułożyć jeden na drugim (wyjdzie 4 warstwowy pas 10x40 cm). Pokroić go w kostki o długości 10 cm i ułożyć je na sobie w pionowo postawionej keksówce. Po umieszczeniu ciasta w formie ustawić ją w poziomie, posypać odrobiną parmezanu i odstawić, przykrytą ściereczką, w ciepłe miejsce na około 20 minut. Następnie wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 30-35 minut (aż się zarumieni).
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/11/chleb-z-ziolami-pomidorami-i-parmezanem.html