Wykonanie
Dziś przepis, który już pewnie zauważony został przez Was na innych blogach. No, ale jak coś jest pyszne to powinno być powielane ;-)Zapraszam na pachnący, odrywany
chleb ze świeżymi
ziołami,
czosnkiem,
suszonymi pomidorami i
parmezanem. Rewelacyjny na świeżo jako dodatek do zup, gęstych
sosów (ja jadłem z gulaszem), ale smakował mi również następnego dnia, gdy zrobiłem z niego
śniadaniowego tosta. Ważne jest, aby użyć świeżych
ziół i dobrego
masła, to one decydują o tym niezwykłym smaku. Ja dałem
bazylię,
pietruszkę i
rukolę - akurat tym dysponowałem, ale smak można zmieniać przez zmianę
ziół. Za każdym razem
chleb może być zupełnie inny, ale nadal będzie smakował wspaniale.

Składniki:3 szklanki
mąki pszennej25 g świeżych
drożdży (lub 1 op.
drożdży instant - 7 g)4 łyżki
masła250 ml
mleka2 małe
jajka1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli3/4 szklanki posiekanych
ziół (u mnie
bazylia,
rukola i
pietruszka)6 dużych
suszonych pomidorów4 duże ząbki
czosnku1/2 szklanki tartego
parmezanu60 g stopionego
masła
Drożdże i
cukier rozpuścić w ciepłym
mleku, odstawić na 10 minut.
Mąkę wymieszać z
solą, dodać
mleko z
drożdżami,
jajka i stopione, ostudzone
masło (4 łyżki). Wyrobić elastyczne, jednorodne ciasto (przez ok.10 minut) po czym przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.Keksówkę wysmarować
masłem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować w kwadrat 40x40 cm. Rozwałkowany placek wysmarować
masłem,
czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posypać
ziołami,
pomidorkami pokrojonymi w paski i
parmezanem (zostawić trochę do posypania wierzchu).Następnie placek pokroić w 10 cm pasy, które należy ułożyć jeden na drugim (wyjdzie 4 warstwowy pas 10x40 cm). Pokroić go w kostki o długości 10 cm i ułożyć je na sobie w pionowo postawionej keksówce. Po umieszczeniu ciasta w formie ustawić ją w poziomie, posypać odrobiną
parmezanu i odstawić, przykrytą ściereczką, w ciepłe miejsce na około 20 minut. Następnie wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 30-35 minut (aż się zarumieni).Smacznego :-)
