Wykonanie
Dziś znów danie na czasie.Kto z Was nie lubi
młodej kapusty?? Ja z utęsknieniem oczekuję momentu kiedy będzie można kupić w warzywniaku
młodą, aromatyczną
kapustę. Smakuje wybornie z młodymi ziemniaczkami oczywiście - przygotowana na różne sposoby. Jakiś czas temu przygotowałem ją z chorizo i
grzybami, teraz czas na przepis pochodzący z Bawarii. Zupełnie inne smaki, mieszanka skarmelizowanej
słodyczy i lekkiej kwaskowatości
octu winnego. Dodatek
kminku, rzadko spotykany przy
słodkiej kapuście. Jednym słowem doskonałe uzupełnienie mięsiwa i ziemniaczków.

Składniki:1 główka
młodej kapusty1
szalotka2 łyżki
brązowego cukru100 ml
wytrawnego białego wina100 ml
bulionu warzywnegogarść
natki pietruszki, posiekanej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
octu winnego, białego
sól, świeżo zmielony
czarny pieprz, szczypta
kminku - do smaku
Szalotkę obrać i pokroić w cienkie półplasterki.
Kapustę przekroić wzdłuż na pół, wykroić głąb i dokładnie umyć. Pokroić w 2 cm kwadraty.
Cukier rozpuścić na rozgrzanej patelni. Dodać
cebulę i podsmażyć minutkę. Dodać
kapustę i smażyć kolejne 2 minuty. Doprawić
solą i
pieprzem, a następnie podlać
winem. Gotować minutę, aby
wino lekko odparowało i wlać
bulion. Całość zagotować i dusić pod przykryciem ok. 20 minut.Gdy
kapusta będzie już miękka dodać do niej
mąkę rozpuszczoną w odrobinie
wody, dokładnie wymieszać i dusić kolejne 2-3 minuty. Następnie dodać połowę
natki, doprawić
kminkiem,
octem winnym oraz ewentualnie
solą i
pieprzem.Nakładać
kapustę na talerz lub do miseczki, posypać pozostałą
natką.Smacznego :-)Jak wiele potraw jednogarnkowych warto
kapustę przygotować dzień wcześniej. Wówczas nie dodawajcie
natki pietruszki. Połowę dodajcie po jej odgrzaniu, a drugą podając ją na stół.