Wykonanie
Dziś zapraszam na
sałatkę stanowiącą doskonały odpoczynek po chińskiej
wątróbce i pieczonej polędwiczce :-)Na
cukiniowych wstążkach znalazła się
rukola,
suszone pomidory,
szynka parmeńska i
jajko w koszulce. Całości dopełnił kremowy dressing z
rukoli. Uwielbiam rozpływające się
żółtko, a Wy???

Składniki (2 porcje):1 średnia
cukinia1/2 opakowania
rukoli (około 70g)kilka
pomidorków suszonych, pokrojonych w paski2
jajka2 plastry
szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej2 łyżki
kiełków brokułasok z 1/2
cytrynyoliwa z oliweksól, świeżo zmielony
czarny pieprz - do smaku
cukierodrobina
octuZagotować
wodę w dużym garnku.Z
cukinii za pomocą obieraczki do warzyw wykroić wstążki. Obierać
cukinię w jednym miejscu, tworząc szerokie paski, aż do pestek, następnie przesunąć się na następny bok i powtarzać czynność. Gdy
woda zawrze, zmniejszyć pod nią ogień i wrzucić delikatnie
cukiniowe pappardelle. Po minucie wyciągnąć je za pomocą łyżki cedzakowej i zahartować pod zimną
wodą.
Pora na dresing. Posiekaną połowę
rukoli, łyżkę
oliwy i
sok z cytryny zmiksować blenderem, dodając stopniowo więcej
oliwy, aż masa będzie jednolita. Doprawić
pieprzem,
solą i odrobiną
cukru.Na talerzach ułożyć
cukinię i resztę
rukoli oraz dodać
pomidorki, całość skropić dresingiem. Plastry
szynki przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na każdym talerzu na krzyż.W garnku zagotować
wodę z
solą i odrobiną
octu, gdy zawrze przykręcić palnik. Do małej miseczki wbić delikatnie jedno
jajko, a następnie przenieść je do wrzącej
wody. Za pomocą drewnianej łyżki zagarniać ścinające się
białko wokół
żółtka tak, aby
jajko zbiło się w jedną całość. Gdy
białko się zetnie gotować
jajko jeszcze przez dwie minuty, a następnie szeroką łyżką cedzakową wyciągnąć
jajko na talerz. Zaczekać chwilę, aż odcieknie z niego
woda i przełożyć na środek
szynki, lekko osolić. To samo powtórzyć z drugim
jajkiem. Zrobić z
szynki coś na kształt kokardki wokół
jajka i na niej ułożyć
kiełki brokuła. Całość oprószyć świeżo zmielonym
pieprzem.Smacznego :-)