ßßß Cookit - przepis na Sałatka z bakłażanem, prosciutto i jajkiem

Sałatka z bakłażanem, prosciutto i jajkiem

nazwa

Wykonanie

Składniki (2 porcje):
1 nieduży bakłażan (około 300 g)
mąka do oprószenia bakłażana
2 jajka ugotowane na twardo
6 plastrów szynki prosciutto
2 nieduże listki sałaty rzymskiej
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku w łupinach
sól
Dressing:
40 ml oliwy z oliwek
30 ml octu sherry
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta cukru
1 liść laurowy
1 łyżeczka posiekanego oregano (może być suszone)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
świeżo zmielony czarny pieprz
Bakłażana pokroić w plastry o grubości 1 cm. Posypać solą i odstawić na 30 minut, aż warzywo puści gorzki sok. Delikatnie zebrać go oraz resztki soli za pomocą ręcznika papierowego. Starać się nie wcierać na nowo w bakłażana powstałego w ten sposób płynu.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i dodać do niej dwa zmiażdżone ząbki czosnku. Smażyć, aż czosnek zbrązowieje, a następnie go usunąć. Oprószyć plastry bakłażana delikatnie mąką i smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu położyć na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Ułożyć bakłażana na talerzu, następnie na nim porwane plastry szynki prosciutto i pokrojone w ćwiartki jajko.
Czas przygotować dressing. Do rondelka wlać oliwę, ocet, sok z cytryny, dodać szczyptę cukru, liść laurowy, oregano i pietruszkę. Zagotować i trzymać na średnim ogniu przez około 5 minut. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Przecedzić wszystko przez sitko, tak aby został tylko sam płyn. Skropić dressingiem sałatkę w ilości jaka Wam odpowiada. Odczekać około 30 minut. Posypać posiekanymi liśćmi sałaty. Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2013/12/salatka-z-baklazanem-prosciutto-i-jajkiem.html