ßßß
Składniki (2 porcje):1 nieduży bakłażan (około 300 g)mąka do oprószenia bakłażana2 jajka ugotowane na twardo6 plastrów szynki prosciutto2 nieduże listki sałaty rzymskiejoliwa z oliwek2 ząbki czosnku w łupinachsólDressing:40 ml oliwy z oliwek30 ml octu sherry1 łyżeczka soku z cytrynyszczypta cukru1 liść laurowy1 łyżeczka posiekanego oregano (może być suszone)1 łyżka posiekanej natki pietruszkiświeżo zmielony czarny pieprz
Bakłażana pokroić w plastry o grubości 1 cm. Posypać solą i odstawić na 30 minut, aż warzywo puści gorzki sok. Delikatnie zebrać go oraz resztki soli za pomocą ręcznika papierowego. Starać się nie wcierać na nowo w bakłażana powstałego w ten sposób płynu.Na dużej patelni rozgrzać oliwę i dodać do niej dwa zmiażdżone ząbki czosnku. Smażyć, aż czosnek zbrązowieje, a następnie go usunąć. Oprószyć plastry bakłażana delikatnie mąką i smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu położyć na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Ułożyć bakłażana na talerzu, następnie na nim porwane plastry szynki prosciutto i pokrojone w ćwiartki jajko.
Czas przygotować dressing. Do rondelka wlać oliwę, ocet, sok z cytryny, dodać szczyptę cukru, liść laurowy, oregano i pietruszkę. Zagotować i trzymać na średnim ogniu przez około 5 minut. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Przecedzić wszystko przez sitko, tak aby został tylko sam płyn. Skropić dressingiem sałatkę w ilości jaka Wam odpowiada. Odczekać około 30 minut. Posypać posiekanymi liśćmi sałaty. Smacznego :-)