Wykonanie

Składniki (2 porcje):1 nieduży
bakłażan (około 300 g)
mąka do oprószenia
bakłażana2
jajka ugotowane na twardo6 plastrów
szynki prosciutto2 nieduże listki
sałaty rzymskiejoliwa z oliwek2 ząbki
czosnku w łupinach
sólDressing:40 ml
oliwy z oliwek30 ml
octu sherry1 łyżeczka
soku z cytrynyszczypta
cukru1
liść laurowy1 łyżeczka posiekanego
oregano (może być suszone)1 łyżka posiekanej
natki pietruszkiświeżo zmielony
czarny pieprz
Bakłażana pokroić w plastry o grubości 1 cm. Posypać
solą i odstawić na 30 minut, aż warzywo puści gorzki sok. Delikatnie zebrać go oraz resztki
soli za pomocą ręcznika papierowego. Starać się nie wcierać na nowo w
bakłażana powstałego w ten sposób płynu.Na dużej patelni rozgrzać
oliwę i dodać do niej dwa zmiażdżone ząbki
czosnku. Smażyć, aż
czosnek zbrązowieje, a następnie go usunąć. Oprószyć plastry
bakłażana delikatnie
mąką i smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu położyć na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Ułożyć
bakłażana na talerzu, następnie na nim porwane plastry
szynki prosciutto i pokrojone w ćwiartki
jajko.

Czas przygotować dressing. Do rondelka wlać
oliwę,
ocet,
sok z cytryny, dodać szczyptę
cukru,
liść laurowy,
oregano i
pietruszkę. Zagotować i trzymać na średnim ogniu przez około 5 minut. Doprawić świeżo zmielonym
pieprzem. Przecedzić wszystko przez sitko, tak aby został tylko sam płyn. Skropić dressingiem
sałatkę w ilości jaka Wam odpowiada. Odczekać około 30 minut. Posypać posiekanymi liśćmi
sałaty. Smacznego :-)