ßßß Cookit - przepis na Potrawka z soczewicy z pietruszką i chorizo

Potrawka z soczewicy z pietruszką i chorizo

nazwa

Wykonanie

Mimo, że bardzo lubię soczewicę rzadko ją jadam, bo nie wpada mi w dłonie podczas przygotowywania posiłków. Szkoda, bo poza faktem, ze jest naprawdę smaczna jest jednym z najzdrowszych nasion. Ma sporo białka i błonnika, a także witamin i minerałów. porcja soczewicy zaspokaja połowę zapotrzebowania na żelazo. Oprócz suchych nasion dostępna jest również w wersji puszkowej, co znacznie skraca czas przygotowywania śniadania lub obiadu. Wystarczy ja odcedzić,przepłukać i składnik sałatki gotowy.
Oprócz wspomnianej soczewicy znajdziecie w potrawce paprykowe chorizo, szpinak i coś co jest dla mnie nowością. Podsmażone plastry pietruszki, które wyglądem do złudzenia przypominają ziemniaki. Smak rewelacja, będę częściej gościł pietruszkę lub pasternak na moim stole.
Składniki (2 porcje):
3 średnie pietruszki
kilka gałązek tymianku
150 g kiełbasy chorizo lub innej paprykowej
1 mały ząbek czosnku
1 puszka zielonej soczewicy
150 g młodych liści szpinaku (baby szpinak)
1 łyżka sosu Worcestershire
sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
oliwa z oliwek – do smażenia
1. Pietruszkę i kiełbasę obrać, a następnie pokroić w 5 mm plastry.
2. Sporej wielkości rondel lub patelnię rozgrzać wraz z odrobiną oliwy. Na średnim ogniu obsmażyć z obu stron plastry pietruszki, tak aby zmieniły lekko kolor (5 minut powinno wystarczyć).
3. Dodać chorizo, zwiększyć ogień i smażyć kolejne 5 minut, aż kiełbasa będzie chrupiąca, a pietruszka ładnie się skarmelizuje. Jeśli kiełbasa puści bardzo dużo tłuszczu można zlać go odrobinę, odchudzając w ten sposób danie.
4. Zmniejszyć moc palnika na średnią, dodać umyte listki szpinaku oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilkę podsmażyć, aby szpinak stracił na objętości. Następnie dodać odsączoną i opłukaną soczewicę, sos Worcestershire i wszystko razem podgrzać przez 2-3 minuty, aby soczewica nasiąkła smakiem chorizo. Doprawić ewentualnie do smaku.
5. Podawać jako samodzielne danie albo w mniejszej ilości jako przystawkę.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2014/11/potrawka-z-soczewicy-z-pietruszka-i-chorizo.html