Wykonanie
Mimo, że bardzo lubię
soczewicę rzadko ją jadam, bo nie wpada mi w dłonie podczas przygotowywania posiłków. Szkoda, bo poza faktem, ze jest naprawdę smaczna jest jednym z najzdrowszych nasion. Ma sporo
białka i błonnika, a także witamin i minerałów. porcja
soczewicy zaspokaja połowę zapotrzebowania na żelazo. Oprócz suchych nasion dostępna jest również w wersji puszkowej, co znacznie skraca czas przygotowywania śniadania lub obiadu. Wystarczy ja odcedzić,przepłukać i składnik sałatki gotowy.Oprócz wspomnianej
soczewicy znajdziecie w potrawce
paprykowe chorizo,
szpinak i coś co jest dla mnie nowością. Podsmażone plastry
pietruszki, które wyglądem do złudzenia przypominają
ziemniaki. Smak rewelacja,
będę częściej gościł
pietruszkę lub
pasternak na moim
stole.

Składniki (2 porcje):3 średnie
pietruszkikilka gałązek
tymianku150 g
kiełbasy chorizo lub innej paprykowej1 mały ząbek
czosnku1 puszka
zielonej soczewicy150 g
młodych liści
szpinaku (baby
szpinak)1 łyżka
sosu Worcestershiresól, świeżo zmielony
czarny pieprz – do smaku
oliwa z oliwek – do smażenia

1.
Pietruszkę i
kiełbasę obrać, a następnie pokroić w 5 mm plastry.2. Sporej wielkości rondel lub patelnię rozgrzać wraz z odrobiną
oliwy. Na średnim ogniu obsmażyć z obu stron plastry
pietruszki, tak aby zmieniły lekko kolor (5 minut powinno wystarczyć).3. Dodać chorizo, zwiększyć ogień i smażyć kolejne 5 minut, aż
kiełbasa będzie chrupiąca, a
pietruszka ładnie się skarmelizuje. Jeśli
kiełbasa puści bardzo dużo tłuszczu można zlać go odrobinę, odchudzając w ten sposób danie.4. Zmniejszyć moc palnika na średnią, dodać umyte listki
szpinaku oraz
czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilkę podsmażyć, aby
szpinak stracił na objętości. Następnie dodać odsączoną i opłukaną
soczewicę,
sos Worcestershire i wszystko razem podgrzać przez 2-3 minuty, aby
soczewica nasiąkła smakiem chorizo. Doprawić ewentualnie do smaku.5. Podawać jako samodzielne danie albo w mniejszej ilości jako przystawkę.Smacznego :-)