Wykonanie
Dawno mnie z
Wami nie było, bo niestety brak czasu nie pozwalał nie tylko na publikację, ale również gotowanie. Dawno również nie przygotowywałem nic wspólnie z blogerkami. Gdy padło hasło potrawy z
młodych ziemniaków,
jajek i
koperku od razu się zdecydowałem, że wezmę udział. To moje ulubione połączenie gdy tylko pojawiają się
młode ziemniaki. Oczywiście tradycyjne ziemniaczki z sadzonym i mielonym chętnie zjem, ale dziś padło na tortillę ziemniaczaną.
Składniki:6 małych
młodych ziemniaków15 plasterków
kiełbasy chorizo2-3 spore garści liści młodego
szpinaku6
jajek2 łyżki startego twardego,
aromatycznego sera np. pecorino1 łyżka posiekanego
koperkuząbek
czosnkusól, świeżo zmielony
czarny pieprz - do smaku
oliwa i
masło do smażenia
1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. W miseczce wymieszać
starty ser z
koperkiem.Na rozgrzanej patelni (najlepiej takiej, którą można wstawić do piekarnika) podsmażyć plasterki chorizo, aż wytopi się z nich tłuszcz i się zrumienią. W międzyczasie obrać
ziemniaki i pokroić w kostkę 1cm.2. Gdy
kiełbasa będzie gotowa odłożyć ją na papierowy ręcznik. Wytrzeć patelnię, nalać łyżkę
oliwy i smażyć na średnim ogniu
ziemniaki, aż się zrumienią (około 7-10 minut). Przełożyć na papierowy ręcznik.3. Na patelni stopić łyżkę
masła, a następnie dodać
szpinak. Zwiększyć ogień i smażyć liście
szpinaku, aż stracą
wodę. W tym czasie do miski wbić
jajka i dobrze rozbełtać. Doprawić
solą i
pieprzem.4. Kiedy
szpinak będzie gotowy zlać z patelni ewentualną
wodę, dodać kawałek
masła i przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku. Zmniejszyć ogień na bardzo mały. Dodać
ziemniaki i chorizo, przemieszać, doprawić
solą. Wlać masę jajeczną, wymieszać i przez ok.8 minut smażyć tortillę. Należy co jakiś czas delikatnie potrząsać patelnią, aby spód tortilli do niej nie przywarł oraz odgarniać brzegi tortilli do środka i pozwolić płynowi z góry dostać się pod spód.5. Kiedy tortilla zaczyna przybierać zwartą konsystencję placka, włożyć patelnię do piekarnika i piec przez około 5 minut, aż góra się zarumieni i całość dokładnie się zetnie. Posypać
serem z
koperkiem i odczekać minutę. Teraz można zsunąć tortillę na talerz, pokroić w trójkąty i podawać z mieszanką
sałat.Jeśli nie macie patelni, którą można użyć w piekarniku, potrzebne będą dwa duże talerze Ładnie ściętą tortille zsunąć na talerz, przykryć ją drugim talerzem, obrócić i zsunąć z powrotem na patelnię. Podsmażyć z drugiej strony.Smacznego :-)