ßßß
Składniki:6 małych młodych ziemniaków15 plasterków kiełbasy chorizo2-3 spore garści liści młodego szpinaku6 jajek2 łyżki startego twardego, aromatycznego sera np. pecorino1 łyżka posiekanego koperkuząbek czosnkusól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smakuoliwa i masło do smażenia
1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. W miseczce wymieszać starty ser z koperkiem.Na rozgrzanej patelni (najlepiej takiej, którą można wstawić do piekarnika) podsmażyć plasterki chorizo, aż wytopi się z nich tłuszcz i się zrumienią. W międzyczasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę 1cm.2. Gdy kiełbasa będzie gotowa odłożyć ją na papierowy ręcznik. Wytrzeć patelnię, nalać łyżkę oliwy i smażyć na średnim ogniu ziemniaki, aż się zrumienią (około 7-10 minut). Przełożyć na papierowy ręcznik.3. Na patelni stopić łyżkę masła, a następnie dodać szpinak. Zwiększyć ogień i smażyć liście szpinaku, aż stracą wodę. W tym czasie do miski wbić jajka i dobrze rozbełtać. Doprawić solą i pieprzem.4. Kiedy szpinak będzie gotowy zlać z patelni ewentualną wodę, dodać kawałek masła i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zmniejszyć ogień na bardzo mały. Dodać ziemniaki i chorizo, przemieszać, doprawić solą. Wlać masę jajeczną, wymieszać i przez ok.8 minut smażyć tortillę. Należy co jakiś czas delikatnie potrząsać patelnią, aby spód tortilli do niej nie przywarł oraz odgarniać brzegi tortilli do środka i pozwolić płynowi z góry dostać się pod spód.5. Kiedy tortilla zaczyna przybierać zwartą konsystencję placka, włożyć patelnię do piekarnika i piec przez około 5 minut, aż góra się zarumieni i całość dokładnie się zetnie. Posypać serem z koperkiem i odczekać minutę. Teraz można zsunąć tortillę na talerz, pokroić w trójkąty i podawać z mieszanką sałat.Jeśli nie macie patelni, którą można użyć w piekarniku, potrzebne będą dwa duże talerze Ładnie ściętą tortille zsunąć na talerz, przykryć ją drugim talerzem, obrócić i zsunąć z powrotem na patelnię. Podsmażyć z drugiej strony.Smacznego :-)