ßßß Cookit - przepis na Tortilla z młodymi ziemniakami, chorizo i koperkiem

Tortilla z młodymi ziemniakami, chorizo i koperkiem

nazwa

Wykonanie

Dawno mnie z Wami nie było, bo niestety brak czasu nie pozwalał nie tylko na publikację, ale również gotowanie. Dawno również nie przygotowywałem nic wspólnie z blogerkami. Gdy padło hasło potrawy z młodych ziemniaków, jajek i koperku od razu się zdecydowałem, że wezmę udział. To moje ulubione połączenie gdy tylko pojawiają się młode ziemniaki. Oczywiście tradycyjne ziemniaczki z sadzonym i mielonym chętnie zjem, ale dziś padło na tortillę ziemniaczaną.
Składniki:
6 małych młodych ziemniaków
15 plasterków kiełbasy chorizo
2-3 spore garści liści młodego szpinaku
6 jajek
2 łyżki startego twardego, aromatycznego sera np. pecorino
1 łyżka posiekanego koperku
ząbek czosnku
sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
oliwa i masło do smażenia
1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. W miseczce wymieszać starty ser z koperkiem.
Na rozgrzanej patelni (najlepiej takiej, którą można wstawić do piekarnika) podsmażyć plasterki chorizo, aż wytopi się z nich tłuszcz i się zrumienią. W międzyczasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę 1cm.
2. Gdy kiełbasa będzie gotowa odłożyć ją na papierowy ręcznik. Wytrzeć patelnię, nalać łyżkę oliwy i smażyć na średnim ogniu ziemniaki, aż się zrumienią (około 7-10 minut). Przełożyć na papierowy ręcznik.
3. Na patelni stopić łyżkę masła, a następnie dodać szpinak. Zwiększyć ogień i smażyć liście szpinaku, aż stracą wodę. W tym czasie do miski wbić jajka i dobrze rozbełtać. Doprawić solą i pieprzem.
4. Kiedy szpinak będzie gotowy zlać z patelni ewentualną wodę, dodać kawałek masła i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zmniejszyć ogień na bardzo mały. Dodać ziemniaki i chorizo, przemieszać, doprawić solą. Wlać masę jajeczną, wymieszać i przez ok.8 minut smażyć tortillę. Należy co jakiś czas delikatnie potrząsać patelnią, aby spód tortilli do niej nie przywarł oraz odgarniać brzegi tortilli do środka i pozwolić płynowi z góry dostać się pod spód.
5. Kiedy tortilla zaczyna przybierać zwartą konsystencję placka, włożyć patelnię do piekarnika i piec przez około 5 minut, aż góra się zarumieni i całość dokładnie się zetnie. Posypać serem z koperkiem i odczekać minutę. Teraz można zsunąć tortillę na talerz, pokroić w trójkąty i podawać z mieszanką sałat.
Jeśli nie macie patelni, którą można użyć w piekarniku, potrzebne będą dwa duże talerze Ładnie ściętą tortille zsunąć na talerz, przykryć ją drugim talerzem, obrócić i zsunąć z powrotem na patelnię. Podsmażyć z drugiej strony.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2015/06/tortilla-z-mlodymi-ziemniakami-chorizo-i-koperkiem.html