Wykonanie
Sos
chili (ang.
chili sauce) pochodzi z Meksyku i jest
ostrym sosem bazującym na ostrych papryczkach
chili. Idealnie nadaje się do chrupkich przekąsek czy dań
mięsnych jako dip.Przygotowałem go na zbliżającego się sylwestra i teraz podzielę się przepisem z
wami. Inspirowałem się przepisami z internetu, ale jak zwykle zrobiłem wszystko po swojemu :P
Składniki do sosu:2-4
papryczki chili (z takich droższych po 20-30zł za kg - te tańsze nie są ostre, dostępne w hipermarketach)2
pomidory średniej wielkości3 łyżki
sosu sojowego (ew. więcej
soli)1
czerwona papryka2 ząbki
czosnkusól1/3 łyżeczki cząbrułyżka
mąki1/2 łyżeczki
tymianku2 łyżki
cukru1 łyżka
octu balsamicznego(lub
winnego lub
jabłkowego lub pół łyżki zwykłego
spirytusowego, ew. pół łyżki
soku z cytryny)blenderSposób przygotowania sosu
chili:kroimy
paprykę na kawałki, sparzamy
pomidory w celu zdjęcie skórki i kroimy na kawałki, wyjmujemy pestki z papryczek, a papryczki kroimy na kawałki (2-średnio pikantne - ja takie lubię, 4 pikantne), kroimy na kawałki
czosnekwkładamy do blendera, dodajemy pół łyżeczki
tymianku, trochę cząbru i 1/3 łyżeczki
soli i blendujemy na miazgę (najszybsza opcja) przez 20 sekund
otrzymaną masę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy
cukier,
ocet i doprawiamy
sosem sojowym, aby uzyskać odpowiednią słonośćrozpuszczamy
mąkę w 1/4 szklanki zimnej
wody i dolewamy do sosu. Gotujemy jeszcze 3minuty. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy.Jadłem ten sos
chili dzisiaj do
mięsa i był pyszny. To świetna, tania i zdrowa alternatywa dla kupnych ostrych
sosów takich jak Heinza.Smacznego.