ßßß Cookit - przepis na Aromatyczny Sos chili z pomidorami przepis

Aromatyczny Sos chili z pomidorami przepis

nazwa

Wykonanie

Sos chili (ang. chili sauce) pochodzi z Meksyku i jest ostrym sosem bazującym na ostrych papryczkach chili. Idealnie nadaje się do chrupkich przekąsek czy dań mięsnych jako dip.
Przygotowałem go na zbliżającego się sylwestra i teraz podzielę się przepisem z wami. Inspirowałem się przepisami z internetu, ale jak zwykle zrobiłem wszystko po swojemu :P
Składniki do sosu:
2-4 papryczki chili (z takich droższych po 20-30zł za kg - te tańsze nie są ostre, dostępne w hipermarketach)
2 pomidory średniej wielkości
3 łyżki sosu sojowego (ew. więcej soli)
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
sól
1/3 łyżeczki cząbru
łyżka mąki
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżki cukru
1 łyżka octu balsamicznego(lub winnego lub jabłkowego lub pół łyżki zwykłego spirytusowego, ew. pół łyżki soku z cytryny)
blender
Sposób przygotowania sosu chili:
kroimy paprykę na kawałki, sparzamy pomidory w celu zdjęcie skórki i kroimy na kawałki, wyjmujemy pestki z papryczek, a papryczki kroimy na kawałki (2-średnio pikantne - ja takie lubię, 4 pikantne), kroimy na kawałki czosnek
wkładamy do blendera, dodajemy pół łyżeczki tymianku, trochę cząbru i 1/3 łyżeczki soli i blendujemy na miazgę (najszybsza opcja) przez 20 sekund
otrzymaną masę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier, ocet i doprawiamy sosem sojowym, aby uzyskać odpowiednią słoność
rozpuszczamy mąkę w 1/4 szklanki zimnej wody i dolewamy do sosu. Gotujemy jeszcze 3minuty. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy.
Jadłem ten sos chili dzisiaj do mięsa i był pyszny. To świetna, tania i zdrowa alternatywa dla kupnych ostrych sosów takich jak Heinza.
Smacznego.
Źródło:http://www.bajceps.pl/2012/12/aromatyczny-sos-chili-z-pomidorami.html