Wykonanie
Chciałem zjeść dzisiaj na kolacje coś szybkiego na ciepłego.
Kurczak,
grzyby,
imbir i magiczna tajska pasta
chili w
oleju sojowym z
krewetkami i tamaryndowcem ? Wyszło przepysznie.Jeśli lubicie smaki azjatyckie zapraszam.

Co potrzebujesz (czas przygotowania 15min):

1 pojedyncza
pierś z kurczaka6-7
suszonych grzybów, ja miałem
prawdziwki z poprzedniego roku1-2 łyżki ciemnego
sosu sojowego1-2 łyżki
soku z limonki1 mała biała
paprykanajważniejsze 1 czubata łyżka thai
chili paste, czyli tzw. tajska
konfitura - skład (
olej sojowy, suszone
krewetki, suszone
chili,
cebula,
czosnek, tamaryndowiec,
cukier,
sól) i zdjęcie tej pasty poniżej. Możecie kupić w kuchniach świata. Jest to podstawowy składnik takich dań jak m.in.Pad Thai czy zupa krewetkowa Tom Yum.3 łyżki
mleka krowiegokawałek
imbiru (4 cienkie plasterki)2,5 szklanki
wody ok. 600ml.1
kostka rosołowa drobiowa lub warzywna (to przyspiesza tę potrawę, ew. może zrobić wcześniej rosół)1 łyżeczka
oleju sezamowegosól do smakuopcjonalnie trochę drobno posiekanego
makaronu jajecznego lub
ryżowego.Co robimy:Gotujemy
wodę i wrzucamy
kostkę rosołową, drobno posiekaną pierś,
paprykę, pokruszone na kawałki
grzyby,
imbir oraz pastę
chili (na tym etapie dodajmy opcjonalny
makaron).Gotujemy na minimalnym ogniu 10min.Po tym czasie zdejmujemy z palnika i dodajemy
sok z limonki,
olej sezamowy i
sos sojowy. Mieszamy ew. dosalamy i zjadamy :)Zupka powinna być lekko pikantna. Świetnie rozgrzewa.