ßßß Cookit - przepis na Rozgrzewająca zupa grzybowo-drobiowa w stylu azjatyckim

Rozgrzewająca zupa grzybowo-drobiowa w stylu azjatyckim

nazwa

Wykonanie

Chciałem zjeść dzisiaj na kolacje coś szybkiego na ciepłego. Kurczak, grzyby, imbir i magiczna tajska pasta chili w oleju sojowym z krewetkami i tamaryndowcem ? Wyszło przepysznie.
Jeśli lubicie smaki azjatyckie zapraszam.
Co potrzebujesz (czas przygotowania 15min):
1 pojedyncza pierś z kurczaka
6-7 suszonych grzybów, ja miałem prawdziwki z poprzedniego roku
1-2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1-2 łyżki soku z limonki
1 mała biała papryka
najważniejsze 1 czubata łyżka thai chili paste, czyli tzw. tajska konfitura - skład (olej sojowy, suszone krewetki, suszone chili, cebula, czosnek, tamaryndowiec, cukier, sól) i zdjęcie tej pasty poniżej. Możecie kupić w kuchniach świata. Jest to podstawowy składnik takich dań jak m.in.Pad Thai czy zupa krewetkowa Tom Yum.
3 łyżki mleka krowiego
kawałek imbiru (4 cienkie plasterki)
2,5 szklanki wody ok. 600ml.
1 kostka rosołowa drobiowa lub warzywna (to przyspiesza tę potrawę, ew. może zrobić wcześniej rosół)
1 łyżeczka oleju sezamowego
sól do smaku
opcjonalnie trochę drobno posiekanego makaronu jajecznego lub ryżowego.
Co robimy:
Gotujemy wodę i wrzucamy kostkę rosołową, drobno posiekaną pierś, paprykę, pokruszone na kawałki grzyby, imbir oraz pastę chili (na tym etapie dodajmy opcjonalny makaron).
Gotujemy na minimalnym ogniu 10min.
Po tym czasie zdejmujemy z palnika i dodajemy sok z limonki, olej sezamowy i sos sojowy. Mieszamy ew. dosalamy i zjadamy :)
Zupka powinna być lekko pikantna. Świetnie rozgrzewa.
Źródło:http://www.bajceps.pl/2014/07/rozgrzewajaca-zupa-grzybowo-drobiowa-w.html