Wykonanie
Na blogu co by tu zjeść? trafiłam na rewelacyjnie prosty przepis na domową
wędlinę. Zaczynamy robić ją wieczorem, a następnego dnia już jest gotowa. Możemy zrobić ją z dowolnego
mięsa, np.
szynki,
karkówki, piersi z
indyka, lub jak w moim przypadki udźca z
indyka.
Mięso powinno ważyć ok. 2 kg.
Przyprawy też możemy dobrać wg własnego uznania. Obowiązkowo dajemy
majonez,
sól,
cukier,
pieprz czarny i
ziołowy oraz
czosnek. Reszta przypraw zależy od naszych upodobań. Co tu dużo mówić, każdy wie, że Domowa
wędlina jest najlepsza :)Składniki:
Udziec z
indyka2 litry
wody1/3 szklanki
soliŁyżka
cukru½ łyżeczki
pieprzu czarnego½ łyżeczki
pieprzu ziołowego4 ząbki
czosnku2 łyżki
majonezu5 ziarenek
ziela angielskiego3
listki lauroweŁyżeczka nasion
kolendyŁyżeczka
kminu rzymskiegoŁyżeczka ziarenek
gorczycy białejWykonanie:Z udźca zdejmujemy skórę i wycinamy kość.
Mięso zawijamy i związujemy sznurkiem, żeby po ugotowaniu ładnie wyglądało. Jak kupimy np. ładny kawałek
szynki, to nic z nim nie musimy robić :)Do garnka wlewamy
wodę, dodajemy
sól,
pieprz czarny i
ziołowy,
cukier, obrany
czosnek,
majonez,
ziele angielskie,
listki laurowe,
kolendrę,
kmin i
gorczycę. Mieszamy, z
majonezu utworzą się kuleczki- tak właśnie ma być, gotujemy i studzimy. Wkładamy
mięso, czekamy aż się zagotuje i gotujemy przez 5 minut. Wyłączamy gaz i zostawiamy garnek na całą noc. Rano znów włączamy palnik, jak zacznie się gotować, to gotujemy przez 5 minut, wyłączamy i zostawiamy
mięso w garnku do całkowitego ostygnięcia. Prawda, że proste?


