ßßß Cookit - przepis na Domowa wędlina

Domowa wędlina

nazwa

Wykonanie

Na blogu co by tu zjeść? trafiłam na rewelacyjnie prosty przepis na domową wędlinę. Zaczynamy robić ją wieczorem, a następnego dnia już jest gotowa. Możemy zrobić ją z dowolnego mięsa, np. szynki, karkówki, piersi z indyka, lub jak w moim przypadki udźca z indyka. Mięso powinno ważyć ok. 2 kg. Przyprawy też możemy dobrać wg własnego uznania. Obowiązkowo dajemy majonez, sól, cukier, pieprz czarny i ziołowy oraz czosnek. Reszta przypraw zależy od naszych upodobań. Co tu dużo mówić, każdy wie, że Domowa wędlina jest najlepsza :)
Składniki:
Udziec z indyka
2 litry wody
1/3 szklanki soli
Łyżka cukru
½ łyżeczki pieprzu czarnego
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
4 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
5 ziarenek ziela angielskiego
3 listki laurowe
Łyżeczka nasion kolendy
Łyżeczka kminu rzymskiego
Łyżeczka ziarenek gorczycy białej
Wykonanie:
Z udźca zdejmujemy skórę i wycinamy kość. Mięso zawijamy i związujemy sznurkiem, żeby po ugotowaniu ładnie wyglądało. Jak kupimy np. ładny kawałek szynki, to nic z nim nie musimy robić :)
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól, pieprz czarny i ziołowy, cukier, obrany czosnek, majonez, ziele angielskie, listki laurowe, kolendrę, kmin i gorczycę. Mieszamy, z majonezu utworzą się kuleczki- tak właśnie ma być, gotujemy i studzimy. Wkładamy mięso, czekamy aż się zagotuje i gotujemy przez 5 minut. Wyłączamy gaz i zostawiamy garnek na całą noc. Rano znów włączamy palnik, jak zacznie się gotować, to gotujemy przez 5 minut, wyłączamy i zostawiamy mięso w garnku do całkowitego ostygnięcia. Prawda, że proste?
Źródło:http://koper-w-kuchni.blogspot.com/2012/03/domowa-wedlina.html