ßßß Cookit - przepis na Przepyszny tort z gruszkami

Przepyszny tort z gruszkami

nazwa

Wykonanie

Nie jestem miłośniczką tortów z ciężkimi kremami.. Jednak ten zdobył moje serce od pierwszego kęsa. : ) Z pewnością jest to idealny przepis dla miłośników śmietany i czekolady, które tutaj pokazują swoją niezwykłą moc nieustannego kuszenia (nie potrafię przejść obojętnie obok tego ciasta :) ).
Oczywiście nie można zapomnieć o jeszcze jednym ważnym akcencie.. Gruszki w połączeniu z całą resztą dopieszczą nawet najbardziej wymagających łasuchów : ) Do tortu użyłam gruszek w syropie z własnej spiżarni : )
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
10 dag cukru
7 i 1/2 łyżki mąki pszennej
7 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao w proszku
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem jasny:
750ml śmietany 30%
2 śnieżki na mleko
2 paczki śmietan-fixu (lub 2 łyżki żelatyny)
20 dag białej czekolady
1/2 opakowania 0,25l śmietany 18%
gruszki w syropie
Krem ciemny:
400ml śmietany 30%
10 dag czekolady mlecznej
20 dag czekolady deserowej
BISZKOPT: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec wsypać cukier i ubijać, aż się całkiem rozpuści. Kolejno dodawać po jednym żółtku. Wymieszać. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać przygotowane ciasto i piec 25-30min w temp. 180st. Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić. Ja biszkopt przygotowałam sobie wieczorem, dzięki czemu rano był już zimny i nie miałam problemu z przekrojeniem go na pół.
KREM JASNY: Białą czekoladę rozpuścić na parze ze śmietaną 18%. Śmietanę 30% ubić ze śnieżkami i śmietan-fixami. Dodać do niej wystudzoną, roztopioną czekoladę. Biszkopt dzielimy na 2 krążki. Spód nasączyć syropem gruszkowym, a następnie rozsmarować połowę kremu, przykryć gruszkami i resztą kremu. Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu, nasączyć i odstawić na 30 min do lodówki (by krem zesztywniał).
KREM CIEMNY: Oba rodzaje czekolady rozpuścić na parze. Przestudzić, wymieszać z ubitą na sztywno śmietaną. Posmarować torcik, łyżką formując "fale" i odstawić na godzinkę do lodówki.
Źródło:http://anielskieprzysmaki.blox.pl/2012/05/Przepyszny-tort-z-gruszkami.html