ßßß
Składniki:Biszkopt:3 jajka10 dag cukru7 i 1/2 łyżki mąki pszennej7 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki kakao w proszku1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliKrem jasny:750ml śmietany 30%2 śnieżki na mleko2 paczki śmietan-fixu (lub 2 łyżki żelatyny)20 dag białej czekolady1/2 opakowania 0,25l śmietany 18%gruszki w syropieKrem ciemny:400ml śmietany 30%10 dag czekolady mlecznej20 dag czekolady deserowejBISZKOPT: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec wsypać cukier i ubijać, aż się całkiem rozpuści. Kolejno dodawać po jednym żółtku. Wymieszać. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać przygotowane ciasto i piec 25-30min w temp. 180st. Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić. Ja biszkopt przygotowałam sobie wieczorem, dzięki czemu rano był już zimny i nie miałam problemu z przekrojeniem go na pół.KREM JASNY: Białą czekoladę rozpuścić na parze ze śmietaną 18%. Śmietanę 30% ubić ze śnieżkami i śmietan-fixami. Dodać do niej wystudzoną, roztopioną czekoladę. Biszkopt dzielimy na 2 krążki. Spód nasączyć syropem gruszkowym, a następnie rozsmarować połowę kremu, przykryć gruszkami i resztą kremu. Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu, nasączyć i odstawić na 30 min do lodówki (by krem zesztywniał).KREM CIEMNY: Oba rodzaje czekolady rozpuścić na parze. Przestudzić, wymieszać z ubitą na sztywno śmietaną. Posmarować torcik, łyżką formując "fale" i odstawić na godzinkę do lodówki.

