ßßß Cookit - przepis na Piersi z kurczaka w cieście francuskim

Piersi z kurczaka w cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

Czasem zdarzają się sytuacje, kiedy to w dosłownie 5 min musimy zrobić coś z niczego.. Najczęściej jest to przyjazd niespodziewanych gości : ) Na szczęście zawsze mam w domu ciasto francuskie, które można przyrządzić na milion różnych sposobów : ) (Tak - jestem leniuchem i kupuję gotowe :)) Kiedy potrzebuję czegoś wytrawnego i mam mało czasu, zawsze przygotowuję piersi z kurczaka w cieście francuskim, które łatwe i szybkie, budzą wiele pozytywnych opinii wśród moich gości : )
Składniki na 6 sztuk:
opakowanie ciasta francuskiego
filet z kurczaka
15 dag pieczarek (uduszonych)
mały słoik papryki konserwowej
6 wąskich plastrów sera
przyprawy do smaku
1 jajko
Filet z kurczaka kroimy w dość drobną kostkę, przyprawiamy (ja daję Delikat do mięs, paprykę słodką, bazylię) i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Surowe pieczarki czyścimy, kroimy w plastry i dusimy na patelni (z dodatkiem soli i pieprzu do smaku). Studzimy. Paprykę kroimy w paski.
Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Dzielimy na 6 kwadratów i nacinamy boki (patrz zdjęcia niżej). W każdym kwadracie umieszczamy kawałki kurczaka, pieczarki, paprykę i ser. Ciasto zawijamy, zaplatając jak warkocz.
Gotowe "bułeczki" wykładamy na papierze do pieczenia (ja używam papieru od ciasta francuskiego - ciasto francuskie nie przywiera do niego : )), smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. Pieczemy około 15min (do uzyskania złotej "skorupki").
Moja mała wskazówka: do "bułeczek" polecam zrobić sos żurawinowy (łyżka żurawiny lub ewentualnie dżemu wiśniowego + 2 łyżeczki ketchupu + 3 łyżki majonezu + curry do smaku)
Źródło:http://anielskieprzysmaki.blox.pl/2012/07/Piersi-z-kurczaka-w-ciescie-francuskim.html