Wykonanie
Czasem zdarzają się sytuacje, kiedy to w dosłownie 5 min musimy zrobić coś z niczego.. Najczęściej jest to przyjazd niespodziewanych gości : ) Na szczęście zawsze mam w domu
ciasto francuskie, które można przyrządzić na milion różnych sposobów : ) (Tak - jestem leniuchem i kupuję gotowe :)) Kiedy potrzebuję czegoś wytrawnego i mam mało czasu, zawsze przygotowuję
piersi z kurczaka w cieście francuskim, które łatwe i szybkie, budzą wiele pozytywnych opinii wśród moich gości : )

Składniki na 6 sztuk:opakowanie
ciasta francuskiegofilet z kurczaka15 dag
pieczarek (uduszonych)mały słoik
papryki konserwowej6 wąskich plastrów
seraprzyprawy do smaku1
jajkoFilet z kurczaka kroimy w dość drobną kostkę, przyprawiamy (ja
daję Delikat do
mięs,
paprykę słodką,
bazylię) i odstawiamy na godzinę do lodówki.Surowe
pieczarki czyścimy, kroimy w plastry i dusimy na patelni (z dodatkiem
soli i
pieprzu do smaku). Studzimy.
Paprykę kroimy w paski.
Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Dzielimy na 6 kwadratów i nacinamy boki (patrz zdjęcia niżej). W każdym kwadracie umieszczamy kawałki
kurczaka,
pieczarki,
paprykę i
ser. Ciasto zawijamy, zaplatając jak warkocz.Gotowe "bułeczki" wykładamy na papierze do pieczenia (ja używam papieru od
ciasta francuskiego -
ciasto francuskie nie przywiera do niego : )), smarujemy roztrzepanym
jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. Pieczemy około 15min (do uzyskania złotej "skorupki").






Moja mała wskazówka: do "bułeczek" polecam zrobić
sos żurawinowy (łyżka
żurawiny lub ewentualnie
dżemu wiśniowego + 2 łyżeczki
ketchupu + 3 łyżki
majonezu +
curry do smaku)