Wykonanie

Nie podaję dokładnych ilości składników - zależy ile ciasta zamierzamy zużyć.Potrzebne są:gotowy płat
ciasta francuskiego (lub dwa)
filet z kurczakapieczarkimieszanka ziołowa/przyprawa do
mięsajajkotarty
ser żółtyCiasto w rulonie wyjmujemy z lodówki przynajmniej na kwadrans przed użyciem. Jest już rozwałkowane, więc wystarczy wyciąć z niego prostokąty - ilość zależna od przewidzianych porcji.
Pierś z kurczaka opłukujemy, wycieramy i pozbawiamy tłustych kawałków. Kroimy na cienkie paski.
Pieczarki po oczyszczeniu drobno kroimy.

Nakładamy na kilka płatów ciasta kawałki
kurczaka, posypujemy ją mieszanką
ziołową do
mięs lub dowolną
przyprawą do mięsa. Ja używam często mieszanki, która składa się m. in. z
ziół prowansalskich,
tymianku,
kolorowego pieprzu i
żurawiny.

Na
mięsie rozkładamy
pieczarki, a następnie wszystko posypujemy
żółtym serem. Na koniec przykrywamy poszczególne płaty, pozostałymi i sklejamy ich brzegi niczym ravioli. Dobrze jest również ich wierzchy ponacinać i posmarować rozmąconym
jajkiem.Pieczemy w temp. 190 st przez 20-25 m.