ßßß
Cookit - przepis na Babeczki z budyniem waniliowym, malinami i borówkami
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Babeczki z budyniem waniliowym, malinami i borówkami
Składniki
Mąka
Proszek do pieczenia
Sól
Margaryna
Cukier
Jajko
Żółtko
Mleko
Budyń waniliowy
Laska wanilii
Maliny
Borówki
Cukier puder
Wykonanie
Cierpię na
dziwną
przypadłość - o wiele bardziej niż świeże
owoce
, wolę je jeść pieczone lub w jakikolwiek sposób przetworzone. A już zwłaszcza
owoce leśne
. Dlatego dzisiaj moje ulubione
borówki
występują w duecie z
malinami
, na budyniu
waniliowym
, otoczone kruchym
ciastem
.(14 babeczek)350g
mąki
1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia
szczypta
soli
125g
margaryny
80g
cukru
1
jajko
1
żółtko
0,5 l
mleka
(z czego 3 łyżki do ciasta)
budyń waniliowy
1/2
laski wanilii
maliny
i
borówki
cukier puder
Mąkę
wymieszać z
proszkiem do pieczenia
i
solą
. Dodać posiekaną
margarynę
,
cukier
,
jajko
,
żółtko
i 3 łyżki
mleka
. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut.Przygotować
budyń
z pół litra
mleka
(podczas gotowania
mleka
dodać do niego ziarenka z
laski wanilii
). Ostudzić.Foremki nasmarować
olejem
lub
masłem
. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. Wylepić foremki większą częścią ciasta. Kłaść łyżeczkę budyniu, na nim
maliny
i
borówki
. Mniejszą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przykryć nim
owoce
.Piec w 180 stopniach przez 30 minut. Oprószyć
cukrem pudrem
.Smacznego!
Źródło:
http://dolci-sweets-bonbon.blogspot.com/2012/09/babeczki-z-budyniem-waniliowym-malinami.html
Przepisy powiązane
Napoleonka na kruchym cieście
Napoleonka na kruchym cieście
Napoleonka na kruchym cieście
Napoleonka na kruchym cieście
Napoleonka na kruchym cieście
Składniki powiązane (0)