ßßß
Powiem nieskromnie, że jest po prostu przepyszny!!!! Przepis mojej mamy ;-)Składniki na biszkopt:4 jajkaszklanka cukru pudruszklanka mąkiSkładniki na masę serową:1 kg zmielonego sera (np president)malinybudyń waniliowyszklanka mlekaszklanka cukru pudru2 jajka2 łyżki masłaSkładniki na poncz:sok malinowy babci Paoli :-)herbata earl greyherbata tropikalna liptonawodaZaczynamy od biszkoptu -dokładnie oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywno (można dodać odrobinę soli), po czym cały czas miksując dodajemy żółtka, mąkę i cukier. Masę wlewamy do wysmarowanej masłem tortownicy i pieczemy około 30 minut w nagrzanym do 175C piekarniku. Ciasto pieczemy do suchego patyczka, jak wystygnie kroimy na pół.W garnku gotujemy wszystkie składniki na masę serową oprócz mleka i budyniu. Budyń mieszamy w szklance mleka i dodajemy do masy, po czym jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystygnięcia.Do szklanki nalewamy soku malinowego dopełniamy wrzątkiem i zaparzamy obydwie herbaty przez około 10 minut i też czekamy aż wystygnie.Pierwszą warstwę biszkoptu nasączamy porządnie ponczem, nakładamy masę serową (nie całą, część trzeba zostawić na wierzch), potem drugą warstwę biszkoptu. Na wierzch resztę masy serowej i układamy maliny. Wkładamy sernik do lodówki na około 2 godziny, żeby się dobrze ściągnął ;-)Smacznego!O.