Wykonanie
Powiem nieskromnie, że jest po prostu przepyszny!!!! Przepis mojej mamy ;-)Składniki na
biszkopt:4
jajkaszklanka
cukru pudruszklanka
mąkiSkładniki na masę
serową:1 kg
zmielonego sera (np president)
malinybudyń waniliowyszklanka
mlekaszklanka
cukru pudru2
jajka2 łyżki
masłaSkładniki na poncz:
sok malinowy babci Paoli :-)
herbata earl grey
herbata tropikalna liptona
wodaZaczynamy od
biszkoptu -dokładnie oddzielamy
białka od
żółtek,
białka ubijamy na sztywno (można dodać odrobinę
soli), po czym cały czas miksując dodajemy
żółtka,
mąkę i
cukier. Masę wlewamy do wysmarowanej
masłem tortownicy i pieczemy około 30 minut w nagrzanym do 175C piekarniku. Ciasto pieczemy do suchego patyczka, jak wystygnie kroimy na pół.W garnku gotujemy wszystkie składniki na masę
serową oprócz
mleka i budyniu.
Budyń mieszamy w szklance
mleka i dodajemy do masy, po czym jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystygnięcia.Do szklanki nalewamy
soku malinowego dopełniamy wrzątkiem i zaparzamy obydwie
herbaty przez około 10 minut i też czekamy aż wystygnie.Pierwszą warstwę
biszkoptu nasączamy porządnie ponczem, nakładamy masę
serową (nie całą, część trzeba zostawić na wierzch),
potem drugą warstwę
biszkoptu. Na wierzch resztę masy serowej i układamy
maliny. Wkładamy sernik do lodówki na około 2 godziny, żeby się dobrze ściągnął ;-)Smacznego!O.