ßßß
Kombinacja owoców i warzyw w mojej kuchni to niekwestionowany hit lata 2010 mimo tego, że nie jestem największą fanką takich połączeń (to K. mnie przekonała!). Sałatka z truskawkami i lazurem to świetna propozycja dla osób na diecie przede wszystkim dzięki truskawkom, które są źródłem wielu witamin (zawierają więcej witaminy C niż cytryna!) oraz soli organicznych, które przyspieszają przemianę materii. Z kolei ser pleśniowy daje uczucie sytości na długie godziny. Co tu dużo mówić słodycz truskawek oraz goryczka pleśniowego sera przełamana słodko-ostrym sosem to bukiet smakowy, któremu nie oprze się żaden smakosz ;-)Składniki:sałata karbowana (lub rukola)5 truskaweklazur niebieski (lub inny niebieski ser pleśniowy)szczypioreksól morskapieprzSkładniki na sos musztardowo-miodowy:2 łyżki musztardy dijon3 łyżki płynnego miodu (np. wielokwiatowy)odrobina soku z cytrynyTruskawki kroimy na ćwiartki, ser pleśniowy w kostkę. W miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu. Na talerzu układamy sałatę karbowaną, posypujemy truskawkami i serem. Posypujemy solą morską i pieprzem oraz polewamy sosem musztardowo-miodowym. Dla ozdoby posypujemy szczypiorkiem.SMACZNEGO!O.