Wykonanie
Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Średnia: 5(2 głosów)5
192 5kwestiasmaku5 / 5 stars
Sałatka z pieczonymi
buraczkami,
rukolą i
mandarynkąDobrze komponuje się tutaj
rukola, która ma zdecydowany i ostry smak. Warto ją jeść, bo jest bogata w witaminę C i żelazo.Składniki2 porcje3 pieczone
buraczki2 słodkie
mandarynki1/2 małego opakowania
rukoli8 połówek
orzechów włoskichcienki
szczypiorek (
trybulka)
sos vinegret z
miodem: 4 łyżki
oliwy, 2 łyżki
soku z cytryny, 2 łyżki płynnego
miodu, świeżo zmielony
pieprz,
sól morskaPrzygotowanieUpieczone
buraczki obrać i pokroić na ćwiartki.
Mandarynki obrać i rozdzielić na cząstki. Na 2 talerzach rozłożyć
rukolę, kawałki
mandarynki i
buraczki.Posypać pokrojonymi i zrumienionymi
orzechami włoskimi,
solą morską i
pieprzem. Polać
oliwą zmieszaną z
sokiem z cytryny i
miodem, posypać
szczypiorkiem.Propozycja podaniazgrillowana
bagietka francuska