ßßß
Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Średnia: 5(2 głosów)5
192 5kwestiasmaku5 / 5 starsSałatka z pieczonymi buraczkami, rukolą i mandarynkąDobrze komponuje się tutaj rukola, która ma zdecydowany i ostry smak. Warto ją jeść, bo jest bogata w witaminę C i żelazo.Składniki2 porcje3 pieczone buraczki2 słodkie mandarynki1/2 małego opakowania rukoli8 połówek orzechów włoskichcienki szczypiorek (trybulka)sos vinegret z miodem: 4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki płynnego miodu, świeżo zmielony pieprz, sól morskaPrzygotowanieUpieczone buraczki obrać i pokroić na ćwiartki. Mandarynki obrać i rozdzielić na cząstki. Na 2 talerzach rozłożyć rukolę, kawałki mandarynki i buraczki.Posypać pokrojonymi i zrumienionymi orzechami włoskimi, solą morską i pieprzem. Polać oliwą zmieszaną z sokiem z cytryny i miodem, posypać szczypiorkiem.Propozycja podaniazgrillowana bagietka francuska