ßßß
Jakże nie być optymistą, gdy się widzi tylu kretynów, którym się świetnie powodzi, którzy słyną z inteligencji, zdolności, talentów.Stanisław Jerzy LecTaki z nas prawdziwie buraczany kraj… na polach buraki i w rządzie „Buraki” a przynajmniej co drugi, trzeci…. Postępują w myśl zasady: „jeśli cię złapią na kradzieży – mów, że to nie twoja ręka”… żerują na nas, oni mają stanowiska i pieniądze – my wyższe składki na ZUS, wyższe podatki, pozabierane ulgi podatkowe… w dodatku w świetle ostatnich wydarzeń (afera taśmowa) śmiało możemy powiedzieć, że poziom jaki sobą reprezentują jako ludzie jest żenujący.No cóż my szarzy obywatele nic ich nie obchodzimy i w dodatku jesteśmy bezsilni… nawet nie chce mi się pisać , ”co mi leży na wątrobie”… na odtrutkę zjem buraka
Buraki należą do grona warzyw wspomagających wątrobę. Dzieje się tak za sprawą betainy – aminokwasu regulującego pracę komórek wątroby. Ponad to pektyny znajdujące się w burakach obniżają poziom cholesterolu, błonnik zaś pozytywnie wpływa na pracę jelit.Składniki:porcja na 2 osobyburaczki młode – 2 szt,ziemniaki młode – 2 szt,liście młodej botwinki – 2 garści,rukola – 2 garści,mozzarella- 50 g,szczypiorek – 1 pęczek,sól, pieprz świeżo zmielony do smaku.Sos do sałatki:oliwa z oliwek – 2 łyżki,sok z cytryny – 1 łyżeczka,chrzan tarty (ze słoiczka)- ½ łyżeczki.Buraczki umyć, owinąć w folię i upiec – piec ok. 30 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni. W podobny sposób można upiec ziemniaki w mundurkach. Ja piekłam więcej ziemniaków, więc wyszorowałam je szczoteczką ułożyłam na folii polałam odrobiną oleju i przykryłam drugą folią z góry – piekłam około 45 minut (czas zależy od wielkości ziemniaczków).Ziemniaki i buraczki ostudzić. Listki botwinki oraz rukoli umyć a następnie porwać na kawałki. Przygotować sos – wymieszać razem oliwę, sok z cytryny i chrzan. Polać połową sosu ułożone na talerzu listki. Ziemniaczki i buraczki pokroić w plastry. Rozłożyć ładnie na listkach. Posypać z wierzchu posiekanym szczypiorkiem oraz pokrojoną w drobną kosteczkę mozzarellą. Polać drugą częścią dressingu.Przygotowuję również taką sałatkę w wersji zmieszanej – dla tych bardziej żarłocznych domowników, którym mała porcja nie wystarcza i są zwolennikami zasady, że forma nie powinna dominować nad treścią