ßßß Cookit - przepis na Paluszki ptysiowe

Paluszki ptysiowe

nazwa

Wykonanie

Paluszki z ciasta parzonego.
Doskonała przekąska.
Mogą być słone, paprykowe, bazyliowe, bądź z kminkiem.
Świetne do piwa lub barszczyku.
Składniki:
2 jajka
1/2 szkl. wody
1/4 margaryny (65 g)
1/2 szkl. mąki
1/2 łyżeczki soli
Wodę, margarynę i sól zagotować. Wsypać mąkę i energicznie zamieszać. Gotować ok. 5 minut. Chodzi o to by mąka dobrze się zaparzyła.
Ciasto wystudzić i wbić do niego jajka. Zmiksować. Włożyć do rękawa cukierniczego, z wąską końcówką i wyciskać paluszki w dowolnych kształtach, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 200 C ok 10 minut.
Paluszki właściwie są gotowe. Jeżeli chcecie mieć paluszki smakowe, należy po wyjęciu z piekarnika lekko je przestudzić, posmarować rozmąconym białkiem i obsypać ulubionymi przyprawami. Wstawić jeszcze na chwilkę do nagrzanego piekarnika (ok. 30 sekund).
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2013/12/Paluszki-ptysiowe.html