Wykonanie
Paluszki z ciasta parzonego.Doskonała przekąska.Mogą być słone,
paprykowe,
bazyliowe, bądź z
kminkiem.Świetne do
piwa lub barszczyku.

Składniki:2
jajka1/2 szkl.
wody1/4
margaryny (65 g)1/2 szkl.
mąki1/2 łyżeczki
soliWodę,
margarynę i
sól zagotować. Wsypać
mąkę i energicznie zamieszać. Gotować ok. 5 minut. Chodzi o to by
mąka dobrze się zaparzyła.Ciasto wystudzić i wbić do niego
jajka. Zmiksować. Włożyć do rękawa cukierniczego, z wąską końcówką i wyciskać paluszki w dowolnych kształtach, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 200 C ok 10 minut.Paluszki właściwie są gotowe. Jeżeli chcecie
mieć paluszki smakowe, należy po wyjęciu z piekarnika lekko je przestudzić, posmarować rozmąconym
białkiem i obsypać ulubionymi
przyprawami. Wstawić jeszcze na chwilkę do nagrzanego piekarnika (ok. 30 sekund).Smacznego :)