ßßß Cookit - przepis na Groszki ptysiowe

Groszki ptysiowe

nazwa

Wykonanie

Groszki ptysiowe, mogą służyć jako dodatek do zup i kremów. Przygotowuje się je z ciasta parzonego, identycznego jak w wypadu ptysi. Zróbcie na zapas, jeśli dobrze je przechowacie, będziecie mieć dodatek na kilka najbliższych tygodni. Lekkie i chrupkie w połączeniu z gładkim kremem.
IDEAŁ
SKŁADNIKI:
-1 szklanka wody
-1 szklanka mąki
-1/2 kostka margaryny
-4 jajka
-szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Szklanke wody zagotować z margaryną, dodać szklankę mąki i mieszając drewnianą łyżką, gotować dalej.Po wystudzeniu ciasta wbijać jajka i ucierać ok. 5 min, lekko posolić. Blaszke wyłożyć papierem do pieczenia, wyciskać szprycą małe groszki i mokrą łyżeczką spłaszczyć czubki.
Piec w 180 st/ 20 min
Źródło:http://u-pieczona.blogspot.com/2014/02/groszki-ptysiowe.html