Wykonanie
Groszki ptysiowe, mogą służyć jako dodatek do zup i kremów. Przygotowuje się je z ciasta parzonego, identycznego jak w wypadu ptysi. Zróbcie na zapas, jeśli dobrze je przechowacie, będziecie
mieć dodatek na kilka najbliższych tygodni. Lekkie i chrupkie w połączeniu z gładkim kremem.IDEAŁSKŁADNIKI:-1 szklanka
wody-1 szklanka
mąki-1/2 kostka
margaryny-4
jajka-szczypta
soliPRZYGOTOWANIE:Szklanke
wody zagotować z
margaryną, dodać szklankę
mąki i mieszając drewnianą łyżką, gotować dalej.Po wystudzeniu ciasta wbijać
jajka i ucierać ok. 5 min, lekko posolić. Blaszke wyłożyć papierem do pieczenia, wyciskać szprycą małe
groszki i mokrą łyżeczką spłaszczyć czubki.Piec w 180 st/ 20 min