Wykonanie
Szybki, prosty i smaczny obiadek. Przepis z tygodnika " Przyjaciółka ".
Składniki : ( porcja dla 2 osób )25 dag
mąki2
jajasólzimna
wodamargaryna do smażenia
Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej
jaja,
sól, mieszamy. Dolewamy tyle
wody aby ciasto było gęste ( żeby dało się nabierać łyżką ). Mieszamy aż ciasto będzie gładkie a na powierzchni zaczną tworzyć się pęcherzyki powietrza.W garnku zagotowujemy
wodę z
solą. Łyżkę zanurzamy w gorącej wodzie, nabieramy nią ciasto i kładziemy na wrzątek. Mieszamy żeby kluski nie przywierały do dna naczynia. Od wypłynięcia ich na powierzchnię
wody gotujemy jeszcze 3 minuty. Po czym wyjmujemy na durszlak, odcedzamy.
Masło rozpuszczamy na patelni. Podsmażamy kluski na złoto z obu stron ( dobrze podsmażone smakują najlepiej ).Można jeść je na różne sposoby : z sosem, ze
śmietaną, z roztopionym
masłem czy jak sobie jeszcze wymyślicie. U mnie nietypowo bo z mizerią :)Smacznego :)