ßßß
Składniki:ciasto2 i 1/2 szklanki maki tortowej ( 350 g )2 żółtka ( białka pozostawić do posmarowania rożków )3 łyżki cukru pudru2 łyżeczki cukru wanilinowego3/4 szklanki ciepłego mleka80 g miękkiego masła20 g świeżych drożdżyszczypta soli300 ml mleka100 ml śmietanki 30 %budyń waniliowy z cukremgarść rodzynek
Sposób wykonania:Drożdże rozpuścić w mleku. Odstawić na 10 minut. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym . Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, utarte żółtka i mleko z drożdżami. Zacząć zagniatać ciasto. Następnie dodać miękkie masło i powoli, dobrze wyrabiać ciasto, by było gładkie i elastyczne. Przykryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.W czasie gdy ciasto rośnie ugotować budyń: Połowę mleka i śmietankę zagotować. W pozostałym mleku rozprowadzić proszek budyniowy. Wlać na wrzące mleko ze śmietanką i zagotować.Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Po tym czasie odlać wodę, a rodzynki dobrze osuszyć.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i dosyć cienko rozwałkować na kształt prostokąta, a następnie na kwadraty o boku ok. 9- 10 cm (patrz zdj. ) Na każdym ułożyć kopiastą łyżeczkę budyniu i 3-4 rodzynki. Ciasto złożyć na pół a brzegi skleić. Identycznie postąpić z drugą połową ciasta.Tak przygotowane rożki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na 20 minut do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika wierzch posmarować roztrzepanym białkiem.Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temp. 180 C.Przed podaniem posypać cukrem pudrem.Smacznego :)