ßßß Cookit - przepis na Rożki z budyniem i rodzynkami

Rożki z budyniem i rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię piec ciasto drożdżowe o tej porze roku,
jego aromat sprawia, że przy zazwyczaj kapryśnej pogodzie za oknem,
mieszkanie staje się jeszcze bardziej przytulne i ciepłe.
Na weekend polecam Wam mięciutkie,
ale ostrzegam, nie skończycie na jednym ;)
Składniki:
ciasto
2 i 1/2 szklanki maki tortowej ( 350 g )
2 żółtka ( białka pozostawić do posmarowania rożków )
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
3/4 szklanki ciepłego mleka
80 g miękkiego masła
20 g świeżych drożdży
szczypta soli
300 ml mleka
100 ml śmietanki 30 %
budyń waniliowy z cukrem
garść rodzynek
Sposób wykonania:
Drożdże rozpuścić w mleku. Odstawić na 10 minut. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym . Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, utarte żółtka i mleko z drożdżami. Zacząć zagniatać ciasto. Następnie dodać miękkie masło i powoli, dobrze wyrabiać ciasto, by było gładkie i elastyczne. Przykryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
W czasie gdy ciasto rośnie ugotować budyń: Połowę mleka i śmietankę zagotować. W pozostałym mleku rozprowadzić proszek budyniowy. Wlać na wrzące mleko ze śmietanką i zagotować.
Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Po tym czasie odlać wodę, a rodzynki dobrze osuszyć.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i dosyć cienko rozwałkować na kształt prostokąta, a następnie na kwadraty o boku ok. 9- 10 cm (patrz zdj. ) Na każdym ułożyć kopiastą łyżeczkę budyniu i 3-4 rodzynki. Ciasto złożyć na pół a brzegi skleić. Identycznie postąpić z drugą połową ciasta.
Tak przygotowane rożki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na 20 minut do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika wierzch posmarować roztrzepanym białkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temp. 180 C.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/11/Rozki-z-budyniem-i-rodzynkami.html