Wykonanie
Bardzo lubię piec
ciasto drożdżowe o tej
porze roku,jego aromat sprawia, że przy zazwyczaj kapryśnej pogodzie za oknem,mieszkanie staje się jeszcze bardziej przytulne i ciepłe.Na weekend polecam Wam mięciutkie,ale ostrzegam, nie skończycie na jednym ;)

Składniki:ciasto2 i 1/2 szklanki
maki tortowej ( 350 g )2
żółtka (
białka pozostawić do posmarowania rożków )3 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
cukru wanilinowego3/4 szklanki ciepłego
mleka80 g miękkiego
masła20 g świeżych
drożdżyszczypta
soli300 ml
mleka100 ml
śmietanki 30 %
budyń waniliowy z
cukremgarść
rodzynek

Sposób wykonania:
Drożdże rozpuścić w
mleku. Odstawić na 10 minut.
Żółtka utrzeć z
cukrem i
cukrem wanilinowym . Do miski przesiać
mąkę, dodać szczyptę
soli, utarte
żółtka i
mleko z
drożdżami. Zacząć zagniatać ciasto. Następnie dodać miękkie
masło i powoli, dobrze wyrabiać ciasto, by było gładkie i elastyczne. Przykryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.W czasie gdy ciasto rośnie ugotować
budyń: Połowę
mleka i
śmietankę zagotować. W pozostałym
mleku rozprowadzić proszek budyniowy. Wlać na wrzące
mleko ze
śmietanką i zagotować.
Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Po tym czasie odlać
wodę, a
rodzynki dobrze osuszyć.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na posypaną
mąką stolnicę i dosyć cienko rozwałkować na kształt prostokąta, a następnie na kwadraty o
boku ok. 9- 10 cm (patrz zdj. ) Na każdym ułożyć kopiastą łyżeczkę budyniu i 3-4
rodzynki. Ciasto złożyć na pół a brzegi skleić. Identycznie postąpić z drugą połową ciasta.Tak przygotowane rożki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na 20 minut do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika wierzch posmarować roztrzepanym
białkiem.Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temp. 180 C.Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.Smacznego :)