Wykonanie
Przepis na te pyszne
ciastka - rogaliki znalazłam na blogu ALI i od razu wpadły mi w oko. Małe, niepozorne, proste i szybkie do zrobienia.Posypane jedynie odrobiną
cukru wymieszanego z
cukrem waniliowym ... z wierzchu lekko chrupiące, miękkie w środku mają smak i zapach
wanilii i budyniu :)) Pyszne są świeże, ale i na drugi dzień smakują rewelacyjnie, wg mnie nawet nabierają dodatkowego smaku :)Polecam gorąco!

Składniki:220g m ąki pszennej110g miękkiego
masła (ja dałam roztopione)95g
cukru2
żółtka1
budyń waniliowy bez
cukru (35g)2 łyżki
mleka1 op.
cukru wanilinowegoDodatkowo:1
białkocukier wymieszany z
cukrem wanilinowym
Wykonanie:
Żółtka zmiksować z
cukrem i
cukrem wanilinowym, dodać pozostałe składniki i miksować do momentu połączenia się składników. Następnie zawinąć ciasto w folię spożywczą lub aluminiową i włożyć do lodówki na 1h. Po wyjęciu z lodówki odrywać małe kawałki, nadając im kształt podkowy. Każdy rogalik posmarować
białkiem i posypać
cukrem. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180st ok 15 minut.
