Wykonanie
Ciastka amoniaczki są u nas, odkąd pamiętam, na każde święta . Tym razem chciałam im nadać również świąteczne kształty i dekoracje. Dzięki firmie Delecta, która obdarowała mnie różnymi, owocowymi i czekoladowymi posypkami, powstały te oto choinki. Mogą być ozdobą talerza przy nakrywaniu do kolacji wigilijnej. Ozdabianie będzie doskonałą zabawą dla najmłodszych i pewnie bardzo smacznym zajęciem, gdyż użyte produkty są naprawdę bardzo smaczne:-)
Składniki:1 kg
mąki,2 kostki
masła,1 szklanka
cukru,7
żółtek,1
cukier wanilinowy firmy Delecta,0,5 szkl. letniego
mleka,1 łyżka
amoniaku spożywczego,
lukier królewski:3
białka,kilka kropel
soku z cytryny,450 g
cukru pudru,+ kolorowe posypki firmy Delecta.Przygotowanie:Podaję ilości do wyrobienia
ciastek. Tylko część z nich użyłam do zrobienia choinek.
Masło utrzeć z
cukrem, wbijając
żółtka. W
mleku rozpuścić
amoniak, dodać do ciasta wszystkie składniki . Podsypując
mąkę rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wykrajać
ciasteczka gotowymi formami, ewentualnie szklanką. Smarować roztrzepanym
białkiem i maczać w cukrze. Wstawić do gorącego piekarnika o temp 180 stopniach, piec kilka minut. Wyciągać jeszcze blade lub leciutko zarumienione. Odłożyć do ostygnięcia, następnie zapakować do pojemników. Ciasta starczy na bardzo dużo
ciasteczek, można spokojnie wziąć pół porcji.Do zrobienia choinek potrzebujemy okrągłe
ciasteczka (5) o różnych średnicach. Wykorzystałam do ich wykrawania różnej wielkości szklanki i kieliszki. Posmarowane
białkiem zapiekałam do zrumienienia.
Białka ubić z
cukrem pudrem i
sokiem z cytryny do uzyskania lśniącej i gęstej konsystencji. Gdy będzie za gęsta masa dodać
sok z cytryny.
Cukier dodawać stopniowo i przerwać gdy osią gn i e my pożądany efekt.Lukrem sklejać
ciasteczka od największego do najmniejszego. Po przyklejeniu jednej warstwy obrysować łączenie lukrem wyciśniętym z rękawa cukierniczego tworząc obwódkę. Przykleić koraliki posypki tworząc kolorowe łańcuchy. Powtarzać z każdą warstwą.