Wykonanie
Smaczna, wilgotna babka z ponad dwudziestoletniego przepisu, który postanowiłem odgrzebać i wypuścić w szeroki świat. Zapewniam, że jest tego warta :)


Składniki :Przygotowanie zaczyna się od polewy, ponieważ musi ona wystygnąć.Polewa :- łyżka
masła,- 2 łyżki
cukru waniliowego,- 3 łyżki
mleka,- około 80 g
wiórków kokosowych.Składniki polewy podgrzewamy na patelni i odstawiamy do przestygnięcia.Ciasto białe :- 75 g
masła,- 100 g
cukru ( w tym
waniliowy ),- 4
białka,- 150 g
mąki,- 4 łyżki
mleka,- 2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia ( w oryginale były czubate ),- 130 g
wiórków kokosowych.W misce utrzeć
masło z
cukrem. Dodać po jednym
białku i ucierając wsypywać na zmianę przesianą
mąkę z proszkiem i
mleko. Na koniec wsypać wiórki, zamieszać i ciasto wlać do formy. Ciasto żółte przygotować w tej samej misce.Ciasto żółte :- 25 g
masła,- 50 g
cukru,- 4
żółtka,- 100 g
mąki,- 1 mały
budyń waniliowy,- 2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia ( w oryginale były czubate ),- 2 łyżki
mleka.W misce utrzeć
masło z
cukrem, dodać
żółtka i przesianą
mąkę z
budyniem i proszkiem. Dolać
mleko. Ciasto będzie dość gęste. Równomiernie rozłożyć je na cieście
białymGórę ciasta żółtego posmarować przygotowaną wcześniej polewą.Formę wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach około 50 minut.

