Wykonanie
Dziś urodziny Mamy. Zamiast
czekoladek mięciutkie bułeczki
drożdżowe nadziewane
kremem czekoladowym.

SKŁADNIKI:*na ok. 15 malutkich bułeczek230 g
mąki tortowej + odrobina do podsypywania0,5 szklanki lekko ciepłego
mleka15 g
drożdży świeżych2
żółtka50 g
masła2 łyżeczki
cukru wanilinowego40 g
cukruok. 1/3 -1/2 słoiczka Nutelli lub innego
kremu czekoladowegobiałko do posmarowania bułeczekWYKONANIE:Do małej miseczki wkruszyć
drożdże, dodać łyżeczkę
cukru i zalać lekko ciepłym
mlekiem. Przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min.
Masło stopić i lekko przestudzić.Do większej miski wsypać
mąkę, resztę
cukru,
cukier wanilinowy,
żółtka. Dodać
drożdże i lekko wszystko wymieszać. Na koniec dodać roztopione
masło i wyrabiać ręką ok. 2-3 min. do połączenia składników. Ciasto będzie luźne i lekko klejące. (Nie przejmujemy się tym). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. (1- 1,5 h ).Gdy ciasto wyrośnie, wyjmujemy je na blat oprószony
mąką i lekko wyrabiamy. Rękami (w
mące) odrywamy kawałeczki ciasta wielkości dużej
śliwki i formujemy kulki, następnie spłaszamy palcami na kształt placuszka, łyżeczką nakładamy na środek porcję
kremu czekoladowego i zlepiamy dokładnie brzegi. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do
spodu.Tak przygotowane bułeczki, jeszcze raz przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 - 20 min.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.Bułeczki smarujemy
białkiem i pieczemy ok. 12-13 min. do zarumienienia. Niektóre bułeczki mogą popękać. Studzimy na kratce.





