Wykonanie
Znane też w mojej rodzinie jako Babeczki Skorków ;) Znajomi rodziny dali nam ten przepis dawno, dawno temu, i z dzieciństwa pamiętam, jak pomagałam w ich robieniu obierając
truskawki. A później zajadałam się nimi jak głupia ;)Z racji braku
truskawek pojawiły się u mnie w prostszej odsłonie - z
winogronami i
brzoskwiniami. Ale i tak były przepyszne, i w zasadzie z samym kremem też bym je jadła.Były "prezentem" na urodziny znajomej, wszystkim się podobały i smakowały, więc na pewno
będę je robić ponownie.Koszt: 10złCzas wykonania: 1,5hSkładniki:Na babeczki:300g
mąki tortowej150g ciepłego
masła100g
cukru-pudru4
żółtkaSzczypta
cynamonuNa krem:1
budyń waniliowy500ml
mlekaPół kostki miękkiego
masłaOwoce, na przykład
winogrona i
brzoskwinie, ale nada się też
ananas,
truskawki,
mandarynki, cokolwiek :)Wykonanie:Ze składników zagnieść ciasto, co nie powinno być trudne. Nic nie trzeba wcześniej miksować, siekać, itepe, itede - wrzucamy do miski, zagniatamy ;)Foremki do babeczek - mogą być specjalne, metalowe, a mogą być silikonowe foremki do muffinek, też się nadadzą - wykładamy kawałkiem ciasta. Pieczemy w 200 stopniach ok. 15 minut, aż się lekko zezłocą.
Budyń szykujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu - w 250ml rozpuszczamy budyniowy proszek, 250ml gotujemy. Dodajemy dwie łyżki
cukru, jeżeli
budyń jest bez
cukru. Mieszamy wszystko, podgrzewamy powoli, aż
budyń zgęstnieje.
Budyń odstawiamy do przestudzenia, po czym miksujemy z miękkim
masłem. Nakładamy go do szprycy, albo po prostu nakładamy łyżką na babeczki.Pokrojone
owoce nakładamy na krem, i zajadamy :)