ßßß Cookit - przepis na Na babeczki:

Na babeczki:

nazwa

Wykonanie

Znane też w mojej rodzinie jako Babeczki Skorków ;) Znajomi rodziny dali nam ten przepis dawno, dawno temu, i z dzieciństwa pamiętam, jak pomagałam w ich robieniu obierając truskawki. A później zajadałam się nimi jak głupia ;)
Z racji braku truskawek pojawiły się u mnie w prostszej odsłonie - z winogronami i brzoskwiniami. Ale i tak były przepyszne, i w zasadzie z samym kremem też bym je jadła.
Były "prezentem" na urodziny znajomej, wszystkim się podobały i smakowały, więc na pewno będę je robić ponownie.
Koszt: 10zł
Czas wykonania: 1,5h
Składniki:
Na babeczki:
300g mąki tortowej
150g ciepłego masła
100g cukru-pudru
4 żółtka
Szczypta cynamonu
Na krem:
1 budyń waniliowy
500ml mleka
Pół kostki miękkiego masła
Owoce, na przykład winogrona i brzoskwinie, ale nada się też ananas, truskawki, mandarynki, cokolwiek :)
Wykonanie:
Ze składników zagnieść ciasto, co nie powinno być trudne. Nic nie trzeba wcześniej miksować, siekać, itepe, itede - wrzucamy do miski, zagniatamy ;)
Foremki do babeczek - mogą być specjalne, metalowe, a mogą być silikonowe foremki do muffinek, też się nadadzą - wykładamy kawałkiem ciasta. Pieczemy w 200 stopniach ok. 15 minut, aż się lekko zezłocą.
Budyń szykujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu - w 250ml rozpuszczamy budyniowy proszek, 250ml gotujemy. Dodajemy dwie łyżki cukru, jeżeli budyń jest bez cukru. Mieszamy wszystko, podgrzewamy powoli, aż budyń zgęstnieje. Budyń odstawiamy do przestudzenia, po czym miksujemy z miękkim masłem. Nakładamy go do szprycy, albo po prostu nakładamy łyżką na babeczki.
Pokrojone owoce nakładamy na krem, i zajadamy :)
Źródło:http://iamnotevenhere.blogspot.com/2013/01/babeczki-z-owocami-i-kremem-budyniowym.html