ßßß
Składniki:25 dag mąki25 dag rozdrobnionego, mielonego szpinaku2 duże jajka1 łyżeczka solisos2-3 łyżki masłakilka plastrów chudej szynki2 ząbki czosnkutarty parmezan
Sposób wykonania:Szpinak, sól i jajka wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję lekko ciągnącą. Jeśli będzie za twarde, dolać trochę wody.Partiami gotować kluski kładzione. Nabierać ok. 1/4 łyżki ciasta i kłaść je na gotującą wodę (łyżkę również wkładać do wody). Gotować chwilę po wypłynięciu kluseczków na powierzchnię wody. Odcedzić.Masło rozpuścić na patelni. Wrzucić pokrojoną w kostkę szynkę. Podsmażyć do zezłocenia. Pół minuty przed końcem smażenia dodać przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek.Kluseczki wrzucić na patelnię do sosu. Wszystko razem wymieszać. Posypać tartym parmezanem. Natychmiast podawać.Smacznego :)Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Haute Couture" Marty Grycan.