Wykonanie
Nie wiem czy można sobie wyobrazić lepszy deser.jest łatwość jego przygotowania -nie poświęcicie mu więcej niż 15 minut.Zepsuć też nie ma czego, bowiem cała receptura to właściwie wymieszanie składników.Jedyny problem może stanowić dopasowanie deseru do swojego piekarnika,gdyż aby uzyskać efekt lawy, najistotniejszy jest czas pieczenia.U mnie wystarczyło 9 minut, by konsystencja
ciastka była idealna.Deser dopisuję do swojej listy ulubionych i Wam gorąco polecam, będzie idealny na walentynkowy wieczór :)

Składniki: ( na 4 porcje w kokilkach o średnicy 9 , 5 cm)113 g
masła170 g
czekolady (użyłam 100g gorzkiej i 70 g
mlecznej)2
jajka2
żółtka3 łyżki
cukru pudru2 pełne łyżki
mąki pszennejszczypta
soli

Sposób wykonania
Czekolady wraz z
masłem rozpuścić (można w kąpieli
wodnej lub w garnuszku umieszczonym na palniku o niewielkiej mocy). Odstawić na bok by masa nieco przestygła.Całe
jajka,
żółtka i
cukier ubić na niemal białą, gęstą pianę. Dodać
mąkę i
sól, a następnie masę
czekoladową. Krótko zmiksować, by składniki dobrze się połączyły.Wnętrze kokilek dobrze wysmarować
masłem i obsypać
kakao. Wlać przygotowaną masę do 3/4 wysokości naczyń. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 220C od 8 do 12 minut.Uwaga : Czas pieczenia może być różny dla różnych piekarników.
Ciastko powinno być dobrze ścięte po bokach i z wierzchu, natomiast wnętrze powinno pozostać płynne. W moim piekarniku Lava
Cake było idealne po 9 minutach pieczenia.Po wyjęciu z piekarnika odstawić kokilki na minutę. Lekko podważyć nożem brzegi
ciastka i wyłożyć je na talerzyki.Można też podać
ciastko nie wyjmując go z naczynek do zapiekania.Wierzch
ciastka oprószyć
cukrem pudrem i udekorować świeżymi
owocami, sosem
owocowym lub
bitą śmietaną.Smacznego :)*
Ciastka można upiec również w foremkach na muffinki, ale ponieważ są sporo mniejsze trzeba będzie skrócić czas pieczenia.