ßßß
Składniki: ( na 4 porcje w kokilkach o średnicy 9 , 5 cm)113 g masła170 g czekolady (użyłam 100g gorzkiej i 70 g mlecznej)2 jajka2 żółtka3 łyżki cukru pudru2 pełne łyżki mąki pszennejszczypta soli
Sposób wykonaniaCzekolady wraz z masłem rozpuścić (można w kąpieli wodnej lub w garnuszku umieszczonym na palniku o niewielkiej mocy). Odstawić na bok by masa nieco przestygła.Całe jajka, żółtka i cukier ubić na niemal białą, gęstą pianę. Dodać mąkę i sól, a następnie masę czekoladową. Krótko zmiksować, by składniki dobrze się połączyły.Wnętrze kokilek dobrze wysmarować masłem i obsypać kakao. Wlać przygotowaną masę do 3/4 wysokości naczyń. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 220C od 8 do 12 minut.Uwaga : Czas pieczenia może być różny dla różnych piekarników. Ciastko powinno być dobrze ścięte po bokach i z wierzchu, natomiast wnętrze powinno pozostać płynne. W moim piekarniku Lava Cake było idealne po 9 minutach pieczenia.Po wyjęciu z piekarnika odstawić kokilki na minutę. Lekko podważyć nożem brzegi ciastka i wyłożyć je na talerzyki.Można też podać ciastko nie wyjmując go z naczynek do zapiekania.Wierzch ciastka oprószyć cukrem pudrem i udekorować świeżymi owocami, sosem owocowym lub bitą śmietaną.Smacznego :)* Ciastka można upiec również w foremkach na muffinki, ale ponieważ są sporo mniejsze trzeba będzie skrócić czas pieczenia.