ßßß
 
            
         Składniki:ciasto czekoladowe:3 jajka100 g masła100 g cukru180 g zmielonych orzechów laskowych20 g kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia75 g czekolady ( mleczna lub gorzka)beza:3 białka150 g cukru1 łyżeczka soku z cytryny1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanejszczypta solimasa kawowa:250 g serka mascarpone120 ml śmietanki 30%2 łyżki cukru pudru2 łyżki likieru kawowego1 łyżeczka kawy rozpuszczona w 1,5 łyżeczki wody (wystudzona)masa śmietanowa:200 ml śmietanki 30%100 g serka mascarpone1 łyżka cukru pudruponadto:dżem brzoskwiniowy niskosłodzony
Składniki:ciasto czekoladowe:3 jajka100 g masła100 g cukru180 g zmielonych orzechów laskowych20 g kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia75 g czekolady ( mleczna lub gorzka)beza:3 białka150 g cukru1 łyżeczka soku z cytryny1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanejszczypta solimasa kawowa:250 g serka mascarpone120 ml śmietanki 30%2 łyżki cukru pudru2 łyżki likieru kawowego1 łyżeczka kawy rozpuszczona w 1,5 łyżeczki wody (wystudzona)masa śmietanowa:200 ml śmietanki 30%100 g serka mascarpone1 łyżka cukru pudruponadto:dżem brzoskwiniowy niskosłodzony Sposób wykonania:Przygotować ciasto.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić.Masło (w temp. pokojowej) utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Kolejno, cały czas miksują, dodawać jajka.Orzechy wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do masy.Chłodną, płynną czekoladę dodać na końcu. Wymieszać do połączenia wszystkich składników.Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Piec w nagrzanym piekarniku, do suchego patyczka. Ok. 30 minut w temp. 180 C. Wystudzić.Beza.Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo, dodawać po 1 łyżce cukru. Ubijać, aż piana będzie, gęsta, sztywna i lśniąca. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.Na papierze do pieczenia narysować okrąg o śr. 24 c. Wyłożyć pianę na papier i delikatnie rozprowadzić.Piec w temp. 120 C z termoobiegiem ok 2 , 5 godziny. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. Najlepiej na całą noc.Przygotować masę kawową.Wszystkie składniki ( schłodzone ) umieścić w wysokim naczyniu i ubijać jak bitą śmietanę, aż masa wyraźnie zgęstnieje, ale nie za długo, żeby nie zwarzyć.Masa śmietankowa:Schłodzoną śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Ubitą połączyć w dwóch turach z serkiem mascarpone i delikatnie wymieszać.Złożyć tort w następującej kolejności: ciasto czekoladowe+dżem brzoskwiniowy+masa kawowa+beza+masa śmietankowa.Udekorować posiekanymi orzechami lub kakao.Tort wstawić do lodówki na 2 godziny.Ze względu na bezę najlepiej smakuje jeszcze tego samego dnia :)
Sposób wykonania:Przygotować ciasto.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić.Masło (w temp. pokojowej) utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Kolejno, cały czas miksują, dodawać jajka.Orzechy wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do masy.Chłodną, płynną czekoladę dodać na końcu. Wymieszać do połączenia wszystkich składników.Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Piec w nagrzanym piekarniku, do suchego patyczka. Ok. 30 minut w temp. 180 C. Wystudzić.Beza.Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo, dodawać po 1 łyżce cukru. Ubijać, aż piana będzie, gęsta, sztywna i lśniąca. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.Na papierze do pieczenia narysować okrąg o śr. 24 c. Wyłożyć pianę na papier i delikatnie rozprowadzić.Piec w temp. 120 C z termoobiegiem ok 2 , 5 godziny. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. Najlepiej na całą noc.Przygotować masę kawową.Wszystkie składniki ( schłodzone ) umieścić w wysokim naczyniu i ubijać jak bitą śmietanę, aż masa wyraźnie zgęstnieje, ale nie za długo, żeby nie zwarzyć.Masa śmietankowa:Schłodzoną śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Ubitą połączyć w dwóch turach z serkiem mascarpone i delikatnie wymieszać.Złożyć tort w następującej kolejności: ciasto czekoladowe+dżem brzoskwiniowy+masa kawowa+beza+masa śmietankowa.Udekorować posiekanymi orzechami lub kakao.Tort wstawić do lodówki na 2 godziny.Ze względu na bezę najlepiej smakuje jeszcze tego samego dnia :)
 Moja inspiracja TU
Moja inspiracja TU