Wykonanie
Tort urodzinowy mojej córki jest dla mnie zawsze dużym wyzwaniem,głównie dlatego, że nie jest ona specjalną wielbicielką słodkości.Ale urodziny to urodziny i tort musi być ;)Żeby nie było za słodko, wybrałam
czekoladowy biszkopt lekko nasączony
kawą,masę z
bitej śmietany i
mascarpone oraz, dla przełamania smaku,
maliny.Całość zwieńczyła odrobina
kakao.Córce bardzo smakowało. Mam nadzieję, że i Wam będzie :)

Składniki:
biszkopt:5
jajek5 czubatych łyżek
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
budyń czekoladowy bez
cukrumasa :700 ml
śmietanki kremówki250 g
serka mascarpone4 łyżki
cukru pudruok. 600 g
malin
Wykonanie:Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać
cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, wbijać po jednym
żółtku. Na koniec przesiać pozostałe składniki i wymieszać ( można mikserem na najniższych obrotach ).Masę przelać do tortownicy. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160C 30-40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Biszkopt dobrze wystudzić. Przekroić na 3 blaty.Przyrządzić szklankę naparu z
kawy (może być z
herbaty ). Nasączyć wszystkie części
biszkoptu.Przygotować masę.
Śmietanę ( schłodzoną ) ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać
cukier. Połączyć z
serkiem mascarpone ( schłodzonym ). Dobrze wymieszać.Z przygotowanej masy odłożyć 2 kopiaste łyżki. Pozostałą podzielić na 4 części.Jedną częścią posmarować pierwszy blat. Na niej ściśle ułożyć
maliny. Na
maliny wyłożyć drugą część kremu. Rozsmarować i przykryć drugim blatem.Wyłożyć masę,
maliny i znów masę. Przykryć trzecim blatem. Wierzch pokryć odłożonym wcześniej kremem. Oprószyć
kakaem. Udekorować według uznania.Smacznego :)