ßßß
Składniki:biszkopt:5 jajek5 czubatych łyżek mąki pszennej3/4 szklanki cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 budyń czekoladowy bez cukrumasa :700 ml śmietanki kremówki250 g serka mascarpone4 łyżki cukru pudruok. 600 g malin
Wykonanie:Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, wbijać po jednym żółtku. Na koniec przesiać pozostałe składniki i wymieszać ( można mikserem na najniższych obrotach ).Masę przelać do tortownicy. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160C 30-40 minut, do tzw. suchego patyczka.Biszkopt dobrze wystudzić. Przekroić na 3 blaty.Przyrządzić szklankę naparu z kawy (może być z herbaty ). Nasączyć wszystkie części biszkoptu.Przygotować masę.Śmietanę ( schłodzoną ) ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Połączyć z serkiem mascarpone ( schłodzonym ). Dobrze wymieszać.Z przygotowanej masy odłożyć 2 kopiaste łyżki. Pozostałą podzielić na 4 części.Jedną częścią posmarować pierwszy blat. Na niej ściśle ułożyć maliny. Na maliny wyłożyć drugą część kremu. Rozsmarować i przykryć drugim blatem.Wyłożyć masę, maliny i znów masę. Przykryć trzecim blatem. Wierzch pokryć odłożonym wcześniej kremem. Oprószyć kakaem. Udekorować według uznania.Smacznego :)