ßßß
Przepyszny tort w delikatnych, pastelowych kolorach, z dużą ilością waniliowego kremu i z malinami. Mimo, że zdjęcia nie odzwierciedlają jego delikatności - to po prostu rozpływający się ustach deser :-). Dzięki dodatkowi proszku budyniowego do blatów pachnie on mocno budyniowo - waniliowo, malinowo, czekoladowo... Pięknie się prezentuje na stole i jest prosty do wykonania. Smakuje i dzieciom i dorosłym :-).Składniki:225 g masła180 g drobnego cukru do wypieków4 duże jajka180 g mąki pszennej1 budyń waniliowy w proszku (bez cukru, opak. 40 g)1 budyń malinowy w proszku (bez cukru, opak. 40 g) + opcjonalnie odrobina różowego barwnika w żelu/paście*1 budyń czekoladowy w proszku (bez cukru, opak. 40 g)2 łyżeczki proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć masło z cukrem do otrzymania jasnego i puszystego kremu maślanego. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie szpatułką.Powstałe ciasto podzielić na 3 równe części. Do każdej z nich dodać inny budyń (przesiany) i delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia.Ciasto wyłożyć do 3 foremek o średnicy 21 cm każda, wyłożonych papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez 25 - 30 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Krem waniliowy:250 g serka mascarpone500 ml śmietany kremówki 36%5 łyżek cukru pudru1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski waniliiWszystkie składniki powinny być schłodzone.Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić do powstania kremu.Ponadto:200 g malin świeżych lub mrożonych (odmrożonych wcześniej na ręczniczku kuchennym)WykonanieNa paterze umieścić czekoladowy blat ciasta, na niego wyłożyć połowę malin, przykryć 1/3 ilości kremu waniliowego. Na krem położyć blat malinowy ciasta, na niego resztę malin i kolejną część kremu. Całość przykryć blatem waniliowym, na wierzchu ułożyć pozostały krem. Ozdobić malinami (u mnie pokruszone mrożone maliny). Przechowywać w lodówce.* Użyłam budyniów Dr.Oetkera. Budyń malinowy w ogóle nie zabarwił ciasta więc zdecydowałam się na dodanie odrobiny barwnika w żelu. Z budyniem innej firmy może nie będzie to konieczne.Smacznego :-).