Wykonanie

Przepyszny tort w delikatnych, pastelowych kolorach, z dużą ilością
waniliowego kremu i z
malinami. Mimo, że zdjęcia nie odzwierciedlają jego delikatności - to po prostu rozpływający się ustach deser :-). Dzięki dodatkowi proszku budyniowego do blatów pachnie on mocno budyniowo -
waniliowo,
malinowo,
czekoladowo... Pięknie się prezentuje na
stole i jest prosty do wykonania. Smakuje i dzieciom i dorosłym :-).Składniki:225 g
masła180 g drobnego
cukru do wypieków4 duże
jajka180 g
mąki pszennej1
budyń waniliowy w proszku (bez
cukru, opak. 40 g)1
budyń malinowy w proszku (bez
cukru, opak. 40 g) + opcjonalnie odrobina różowego barwnika w żelu/paście*1
budyń czekoladowy w proszku (bez
cukru, opak. 40 g)2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną i
proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem do otrzymania jasnego i puszystego kremu
maślanego. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Wsypać
mąkę pszenną wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie szpatułką.Powstałe ciasto podzielić na 3 równe części. Do każdej z nich dodać inny
budyń (przesiany) i delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia.Ciasto wyłożyć do 3 foremek o średnicy 21 cm każda, wyłożonych papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez 25 - 30 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Krem
waniliowy:250 g
serka mascarpone500 ml
śmietany kremówki 36%5 łyżek
cukru pudru1 łyżeczka pasty z
wanilii lub ziarenka z 1
laski waniliiWszystkie składniki powinny być schłodzone.Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić do powstania kremu.Ponadto:200 g
malin świeżych lub mrożonych (odmrożonych wcześniej na ręczniczku kuchennym)WykonanieNa paterze umieścić
czekoladowy blat ciasta, na niego wyłożyć połowę
malin, przykryć 1/3 ilości kremu
waniliowego. Na krem położyć blat malinowy ciasta, na niego resztę
malin i kolejną część kremu. Całość przykryć blatem
waniliowym, na wierzchu ułożyć pozostały krem. Ozdobić
malinami (u mnie pokruszone mrożone
maliny). Przechowywać w lodówce.* Użyłam budyniów Dr.Oetkera.
Budyń malinowy w ogóle nie zabarwił ciasta więc zdecydowałam się na dodanie odrobiny barwnika w żelu. Z
budyniem innej firmy może nie będzie to konieczne.Smacznego :-).
