Wykonanie
Długo zastanawiałam się nad sernikiem na tegoroczne święta.Chciałam, żeby był wyjątkowy i smakował moim bliskim.A ponieważ wiem co lubią, nagle wybór stał się oczywisty.Pamiętacie ciasto kapitańskie? ten sernik jest jego odpowiednikiem.
Czekoladowo-
kawowy spód,serowa masa z
adwokatem i
kawowo-
śmietankową czekoladą,a wszystko pod
bitą śmietaną oprószoną
kakao.Sernik jest pyszny. Delikatny, kremowy, a
Advokat wcale w nim nie dominuje, z powodzeniem można polać go dodatkową porcją.Polecam serdecznie :)

Składniki: ( na tortownicę o śr. 22 cm ) na spód50 g
masła180 g
herbatników kakaowych1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnejmasa serowawszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej75 dag
twarogu mielonego ( może być dobrej jakości wiaderkowy )2/3 szklanki drobnego
cukru4
jajka200 ml
śmietanki 30%budyń śmietankowy ( proszek )2/3 szklanki
likieru Advokat100 g
czekolady śmietankowo-kawowej ( polecam z Lidla jest niedroga )
bita śmietana125 g
serka mascarpone125 ml
śmietanki 30%1 łyżka
cukru pudru

Sposób wykonania:
Herbatniki zmielić lub rozdrobnić blenderem.
Masło rozpuścić i wymieszać z
ciastkami i
kawą. Masa herbatnikowa powinna
mieć konsystencję mokrego piasku. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Z zewnątrz formę szczelnie owinąć folią aluminiową ( patrz zdj. ), ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej. Wsypać okruchy
ciastek, wyrównać i ugnieść, by utworzyły spód. Schłodzić w lodówce ok 20 minut.

Do misy miksera włożyć
ser,
jajka i
cukier. Miksować ok. minuty. Wlać kremówkę, wsypać proszek budyniowy i znów miksować. Na koniec wlać
likier i ostatni raz miksować. Całe miksowanie masy nie powinno trwać dłużej niż 4 minuty. Składniki powinny się dobrze połączyć, ale należy unikać niepotrzebnego napowietrzania.
Czekoladę posiekać niezbyt drobno. Wsypać do masy serowej i wymieszać. Całość wylać na przygotowany spód. Piec w kąpieli
wodnej ( formę z sernikiem wstawić do większego naczynia wypełnionego do połowy wysokości formy wrzątkiem ) przez 45 minut w temp. 170 C, następnie zmniejszyć temp. do 140C i piec jeszcze 25 minut. Sernik może nieco urosnąć, ale powinien równomiernie opaść. W efekcie końcowym ma być równiutki.Sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku przez 1 godzinę (piekarnik ma byc naprawdę minimalnie uchylony, ja włożyłam trzonek drewnianej łyżki
między drzwiczki) Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić w obręczy do całkowitego ostygnięcia. Wstawić do lodówki najlepiej na noc.
Śmietankę,
mascarpone i
cukier umieścić w misie miksera. Miksować do konsystencji kremu. Udekorować sernik. Oprószyć
kakao.Smacznego :)