Wykonanie
Ponieważ mam to szczęście, że lato spędzam w pobliżu lasu pełnego
jagód,bardzo często goszczą one na naszym
stole.Z pierwszych zbiorów zawsze robimy pierogi.Koniecznie z dodatkiem słodkiej
śmietany -taka kulinarna tradycja :)

Składniki :ciasto3 szklanki
mąki ( używam tortowej )1 szklanka ciepłej
wody1/2 łyżeczki
soli1 łyżka
olejuewentualnie 1
jajkoponadto:1 szklanka
jagódcukierśmietana 12%ewentualnie
płatki migdałów

Sposób wykonania:
Jagody oczyścić , opłukać i osuszyć.Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 30 minut.Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,4 cm. Szklanką wycinać krążki z ciasta. Na każdy wyłożyć łyżeczkę
jagód i 1/4 łyżeczki
cukru. Brzegi skleić.
Jagody można wcześniej wymieszać z
cukrem, ja jednak nie jestem zwolenniczką tej metody, gdyż słodzone
owoce puszczają sok i sklejanie pierogów jest wtedy trudniejsze.Pierogi gotować w osolonym wrzątku., ok. 1 minuty od wypłynięcia na wierzch.Podawać ze
śmietaną osłodzoną
cukrem pudrem i ewentualnie
płatkami migdałów.Smacznego :)