Wykonanie
Od dawna miałam ochotę na pierogi z
jagodami.
Jagody można kupić za 8-10 zł litr lub jeśli komuś się chce- może sam je zbierać, jednak jest to dosyć żmudne zajęcie.
Składniki:ciasto na pierogi - polecam jak najbardziej to ciasto, jest delikatne, nie skleja się i nie zapychaZnalazłam go kiedyś TU i już tylko takie ciasto robię.3 szklanki
mąkiszczypta
soliszczypta
pieprzu1 szklanka wrzątku1
jajko2 łyżki
oleju0,5 l
jagódśmietana kwaśna
cukierJagody przepłukać. Oderwać zielone końce, jeśli są.
Mąkę,
sól i
pieprz wsypać do miksera, zalać wrzątkiem i od razu mieszać. Wbić
jajko i dodać
olej, ciągle mieszając. Miksera używamy, by nie poparzyć rączek. Przełożyć ciasto z miksera na stolnicę podsypaną
mąką i zagnieść kulę. Zostawić na podsypanej stolnicy na ponad pół godziny.Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i wycinać kółka. Nakładać
jagody i lepić pierogi. Gotować we wrzątku ok 3 minut po wypłynięciu pierogów (można dodać łyżkę
oleju).
Śmietanę zagotować w rondelku z
cukrem ok 2 minut.Polać
śmietanką pierogi.