Wykonanie
Oh latoo, kocham Cię za
jagody! I uwielbiam pierogi. Pierogi ze wszystkim!Zapraszam :)

SKŁADNIKI:- 60 dag
mąki-
jajko- łyżka
oleju- solidna szczypta
soli- gorąca
woda- 30 dag
jagód-
cukier- kopiata łyżka
bułki tartej- kwaśna
śmietanaPRZYGOTOWANIE:Przygotować ciasto na pierogi tak jak tutaj .
Jagódki dobrze wypłukać i wymieszać z
bułką tartą. Nastawić duży garnek z
wodą i łyżką
oleju. Teraz wałkujemy ciasto na grubość wg uznania. My nie lubimy zbyt cienkiego ciasta więc wałkujemy na ok. 3-4mm. Wykrawamy kwadraty lub jak ktoś woli koła i nakładamy pół łyżeczki
cukru i resztę
jagód - ilę się zmieści :) Zaklejamy (uważając by
cukier nie podszedł na sklejenie, ponieważ to grozi rozpadnieciem się pieroga podczas gotowania).


Przygotowane pierogi wrzucamy na gotującą się
wodę i od czasu do czasu delikatnie mieszamy uważając by
woda gotowała się, ale nie mocno. Moja mama
mówi - by tak sobie "pykała" :) Ja przed wyjęciem z
wody zawsze jednego sprawdzam czy ciasto się ugotowało. Na talerzu pierożki oblewamy kwaśnią
śmietaną. Smacznego!
