ßßß
SKŁADNIKI:- 60 dag mąki- jajko- łyżka oleju- solidna szczypta soli- gorąca woda- 30 dag jagód- cukier- kopiata łyżka bułki tartej- kwaśna śmietanaPRZYGOTOWANIE:Przygotować ciasto na pierogi tak jak tutaj . Jagódki dobrze wypłukać i wymieszać z bułką tartą. Nastawić duży garnek z wodą i łyżką oleju. Teraz wałkujemy ciasto na grubość wg uznania. My nie lubimy zbyt cienkiego ciasta więc wałkujemy na ok. 3-4mm. Wykrawamy kwadraty lub jak ktoś woli koła i nakładamy pół łyżeczki cukru i resztę jagód - ilę się zmieści :) Zaklejamy (uważając by cukier nie podszedł na sklejenie, ponieważ to grozi rozpadnieciem się pieroga podczas gotowania).
Przygotowane pierogi wrzucamy na gotującą się wodę i od czasu do czasu delikatnie mieszamy uważając by woda gotowała się, ale nie mocno. Moja mama mówi - by tak sobie "pykała" :) Ja przed wyjęciem z wody zawsze jednego sprawdzam czy ciasto się ugotowało. Na talerzu pierożki oblewamy kwaśnią śmietaną. Smacznego!