Wykonanie
Takim deserem, w różnych odsłonach,zajadają się moi domownicy tego lata.Ja nie mam nic przeciwko temu,bo przygotowanie go jest niezwykle proste.zajmie dosłownie chwilę.Przepis podaję na wersję
malinową, bo ta nam najbardziej przypadła do gustu,ale użyć możecie dowolnych miękkich
owoców i
galaretek :)
Składniki:
biszkopt : (blacha 21x35 cm z wyższym brzegiem )3
jajka100 g drobnego
cukru do wypieków100g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
olejupianka malinowa:660 g
śmietanki 30%2
galaretki malinowe ( ja użyłam
galaretki owocowej w kolorze rubinowym ) rozpuszczone w 1 i 3/4 szklanki gorącej
wodyponadto:2
galaretki malinoweok 500 g świeżych
malinSposób wykonania:
Białka oddzielić od
żółtek i ubić je na sztywną pianę. Stopniowo dodawać
cukier, a następnie po jednym
żółtku.
Mąkę z
proszkiem do pieczenia przesiać i zmiksować z masą jajeczną, na najniższych obrotach miksera. Na koniec, cienkim strumieniem wlać
olej i wymieszać.Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną masę i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170C ok 30 minut.Gotowy
biszkopt wystudzić. Lekko ściąć wierzchnią "skórkę" i odwrócić do góry nogami. Nie jest to zabieg konieczny, ale gwarantuje, że
biszkopt będzie równiutki.
Biszkopt ułożyć na dnie blachy wyłożonej folią spożywczą.2
galaretki rozpuścić w 1 i 3/4 gorącej
wody. Wystudzić.
Galaretka powinna być zimna, ale jeszcze płynna.Dobrze schłodzoną
śmietankę ubić na sztywno. Gdy będzie miała właściwą konsystencję, cienkim strumieniem, wlewać przestudzoną
galaretkę, ciągle miksując. Do gotowej pianki wrzucić umyte
owoce. Delikatnie wymieszać i całość wyłożyć na przygotowany wcześniej
biszkopt. (Zwróćcie uwagę, by piankę dokładnie rozsmarować przy brzegach blachy ). Wstawić do lodówki.W czasie gdy pianka nabiera odpowiedniej konsystencji, 2 pozostałe
galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej
wody. Wystudzić i gdy zacznie tężeć wylać na piankę. Wstawić do lodówki, by całość dobrze stężała, najlepiej na no. Następnego dnia, deser pokroić na równe kostki.Smacznego :)