ßßß
Składniki:biszkopt : (blacha 21x35 cm z wyższym brzegiem )3 jajka100 g drobnego cukru do wypieków100g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki olejupianka malinowa:660 g śmietanki 30%2 galaretki malinowe ( ja użyłam galaretki owocowej w kolorze rubinowym ) rozpuszczone w 1 i 3/4 szklanki gorącej wodyponadto:2 galaretki malinoweok 500 g świeżych malin
Sposób wykonania:Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i zmiksować z masą jajeczną, na najniższych obrotach miksera. Na koniec, cienkim strumieniem wlać olej i wymieszać.Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną masę i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170C ok 30 minut.Gotowy biszkopt wystudzić. Lekko ściąć wierzchnią "skórkę" i odwrócić do góry nogami. Nie jest to zabieg konieczny, ale gwarantuje, że biszkopt będzie równiutki.Biszkopt ułożyć na dnie blachy wyłożonej folią spożywczą.2 galaretki rozpuścić w 1 i 3/4 gorącej wody. Wystudzić. Galaretka powinna być zimna, ale jeszcze płynna.Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Gdy będzie miała właściwą konsystencję, cienkim strumieniem, wlewać przestudzoną galaretkę, ciągle miksując. Do gotowej pianki wrzucić umyte owoce. Delikatnie wymieszać i całość wyłożyć na przygotowany wcześniej biszkopt. (Zwróćcie uwagę, by piankę dokładnie rozsmarować przy brzegach blachy ). Wstawić do lodówki.W czasie gdy pianka nabiera odpowiedniej konsystencji, 2 pozostałe galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Wystudzić i gdy zacznie tężeć wylać na piankę. Wstawić do lodówki, by całość dobrze stężała, najlepiej na no. Następnego dnia, deser pokroić na równe kostki.Smacznego :)