Wykonanie
Maślane
herbatniki nasączone
kawą i czekoladowa masa budyniowa.W oryginale
dodatkiem do ciasta są
orzechy,ja zastąpiłam je
konfiturą malinową i świeżymi
owocami.Choć nazwa wskazuje, że w cieście dominuje
kawy,to dla mnie smakuje bardziej jak kawałek
czekoladowego tortu.
Składniki:krem:250 g
masła220 g
cukru pudru250 ml
mleka4
żółtka100 g
gorzkiej czekolady ( 70% )1 łyżka
maki pszennejponadtoduże opakowanie
herbatników2/3 szklanki
kawy (można dodać
alkoholu)1/3 słoiczka
konfitury malinowejmaliny do dekoracji
Sposób wykonania:Przygotować
krem czekoladowy:
Żółtka utrzeć z połową
cukru pudru na gęstą, jasną masę. Dodać 125 ml
mleka i
mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać.Pozostałe
mleko zagotować wraz z połamaną na kawałki
czekoladą. Gdy
czekolada się rozpuści, a całość zagotuje, wlać mieszankę jajeczną i całość zagotować. Ciągle mieszając ( łatwo się przypala ) gotować chwilę, aż uzyska jednolity, ciemny kolor.
Budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia.Miękkie
masło utrzeć z druga połową
cukru pudru na puch, stopniowo dodawać przestudzony
budyń i miksować do uzyskania gładkiego kremu. Przed przełożeniem
herbatników krem nieco schłodzić w lodówce, będzie łatwiej tworzyć ciasto.Na dużym talerzu układać namoczone w
kawie herbatniki (2
rzędy po 6
herbatników ). Na
ciastka wyłożyć ok. 3 łyżki kremu i rozsmarować. Ułożyć następną warstwę
herbatników namoczonych w
kawie, znów wyłożyć krem. W taki sposób stworzyć 5 warstw
ciastek i kremu. Na jednej z nich, przed położeniem kremu nałożyć i rozsmarować
konfiturę malinową. Brzegi ciasta również posmarować masą
czekoladową. Całość wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Gotowe ciasto udekorować świeżymi
owocami.Przed podaniem, ciasto wyjąć wcześniej z lodówki, by
maślana masa nabrała odpowiedniej konsystencji.