ßßß
Składniki:krem:250 g masła220 g cukru pudru250 ml mleka4 żółtka100 g gorzkiej czekolady ( 70% )1 łyżka maki pszennejponadtoduże opakowanie herbatników2/3 szklanki kawy (można dodać alkoholu)1/3 słoiczka konfitury malinowejmaliny do dekoracji
Sposób wykonania:Przygotować krem czekoladowy:Żółtka utrzeć z połową cukru pudru na gęstą, jasną masę. Dodać 125 ml mleka i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać.Pozostałe mleko zagotować wraz z połamaną na kawałki czekoladą. Gdy czekolada się rozpuści, a całość zagotuje, wlać mieszankę jajeczną i całość zagotować. Ciągle mieszając ( łatwo się przypala ) gotować chwilę, aż uzyska jednolity, ciemny kolor. Budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia.Miękkie masło utrzeć z druga połową cukru pudru na puch, stopniowo dodawać przestudzony budyń i miksować do uzyskania gładkiego kremu. Przed przełożeniem herbatników krem nieco schłodzić w lodówce, będzie łatwiej tworzyć ciasto.Na dużym talerzu układać namoczone w kawie herbatniki (2 rzędy po 6 herbatników ). Na ciastka wyłożyć ok. 3 łyżki kremu i rozsmarować. Ułożyć następną warstwę herbatników namoczonych w kawie, znów wyłożyć krem. W taki sposób stworzyć 5 warstw ciastek i kremu. Na jednej z nich, przed położeniem kremu nałożyć i rozsmarować konfiturę malinową. Brzegi ciasta również posmarować masą czekoladową. Całość wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Gotowe ciasto udekorować świeżymi owocami.Przed podaniem, ciasto wyjąć wcześniej z lodówki, by maślana masa nabrała odpowiedniej konsystencji.