ßßß
Potrzebujesz:40 sztuk herbatników1 tabliczkę gorzkiej czekoladyNa krem:2 żółtka100 g masła o temperaturze pokojowejpół szklanki cukru pudrućwierć szklanki ostudzonej, bardzo mocnej kawyDodatkowook 100 ml mleka, zagotowanego a następnie ostudzonegoPrzygotowanie:Jajka dokładnie umyj i sparz wrzątkiem. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem.Powoli wlewaj ostudzoną kawę cały czas mieszając.W osobnej miseczce utrzyj masło. Dodaj do niego 2 łyżki masy jajecznej i dokładnie rozmieszaj, do połączenia składników. Znów dodaj dwie łyżki i rozmieszaj, i tak do wyczerpania masy.Składamy ciacho:Układamy koło siebie 5 herbatników uprzednio zanurzonych na sekundę w mleku.wykładamy na nie koło 2 łyżek masy kawowejmaczamy w mleku kolejne 5 herbatników itd do wyczerpania. Ostatnią warstwą powinny być herbatniki bez kremu.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z łyżką masła. Dekorujemy górę i boki ciasta.Schładzamy w lodówce minimum 2 godziny.Smacznego!