Wykonanie
Dziś nie będzie lekko, łatwo i przyjemnie, ale za to niezwykle smacznie.
Czekoladowy Napoleon to ciasto dla tych, którzy lubią wyzwania.Nawet nie chodzi o to, że przepis jest bardzo skomplikowany,ale rozwałkowanie dwunastu ciemniutkich placków wymaga odrobiny cierpliwości ;)Na zachętę dodam, że ciasto jest bardzo plastyczne i łatwo się z nim pracuje,a placki piecze króciutko.Charakter i smak całości nadaje bardzo delikatna,wręcz aksamitna czekoladowa masa na bazie
mleka skondensowanego.Po jej spróbowaniu wiedziałam, że efekt końcowy będzie wyjątkowy...

Składniki:ciasto:200 g miękkiego
masła200 g
śmietany 18%380 g
mąki pszennej1
jajko1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
soku z cytrynyszczypta
soli1 łyżka
kakaomasa400 g
śmietanki 36%100 g
gorzkiej czekolady380 g skondensowanego
mleka słodzonego (ok. 3/4 puszki)4
żółtka2 łyżki
cukru pudru65 g
wody1 łyżka
likieru (użyłam
Amaretto)polewa100 g nutelli (ok.2 łyżek)50 ml
śmietanki 30%1 łyżka
masła
Sposób wykonania :Ciasto
Masło utrzeć na puch. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać
śmietanę a następnie
kakao i
jajko. Cały czas miksując dodać przesianą
mąkę z
solą.
Sodę rozpuścić w
soku z cytryny i natychmiast dodać do ciasta. Gdy mieszanina
zrobi się bardzo gęsta, wyrabiane dokończyć ręcznie. Gotowe ciasto zawinąć w folię i umieścić na godzinę w lodówce.Przygotować 12 kawałków papieru do pieczenia. Na każdym odrysować prostokąt o wymiarach 20x30 cm. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 12 równych kawałków. Kłaść kawałek ciasta na papierze i cieniutko rozwałkować (w czasie, gdy rozwałkowujemy ciasto, pozostałe kawałki przechowywać w lodówce). Wyrównać brzegi ciasta do rozmiaru narysowanego prostokąta (można do tego użyć nożyczek). Ciasto ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Piec w temp 190C ok 6-7 minut. Podobnie postąpić z każdym następnym kawałkiem ciasta. Gotowe placki wystudzić.Ja robiłam dwa placki jednoczenie i papier wraz z
ciastem przecinałam na pół.

Masa
Żółtka umieścić w garnuszku. Dodać
wodę i wymieszać trzepaczką rózgową, by mieszanina miała jednolitą konsystencję. Dodać
mleko skondensowane i wymieszać. Garnek ustawić na ogniu i cały czas mieszając zacząć podgrzewać masę. Gdy masa zgęstnieje zdjąć garnek z ognia (należy uważać, by nie doprowadzić do wrzenia, bo zamiast masy otrzymamy jajecznicę. Garnek zdejmujemy z ognia natychmiast gdy masa zgęstnieje). Do gorącej masy dodać połamaną na kawałki
czekoladę. Wymieszać trzepaczką do jej rozpuszczenia. Następnie ustawić mikser na najwyższe obroty i ubijać masę do całkowitego jej wystudzenia (u mnie trwało to 8 minut). Garnek z masa przykryć i wstawić do lodówki.
Śmietanę ubić z
cukrem pudrem na sztywno. Stopniowo dodawać do wystygniętej masy (powinna wyglądać teraz jak
czekoladowy mus) i delikatnie wymieszać do otrzymania jednolitego, aksamitnego kremu. Na koniec dodać
alkohol.Polewa:Składniki na polewę podgrzać i dobrze wymieszać.Na każdy placek nakładać 3-4 łyżki kremu. Rozsmarować i przykryć kolejnym płatem ciasta. Na ostatnim placku rozsmarować gęstniejącą polewę.Ciasto pozostawić w temperaturze pokojowej przez 2 godziny. Następnie wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Przed podaniem doprowadzić do temperatury pokojowej.Według mnie ciasto najlepiej smakuje po 2 dniach (kolejnego dnia nie przechowywałam już w lodówce).Smacznego :)Źródło inspiracji TU